Noviteti

Njemački naučnici napravili revolucionarnu bateriju za EV

Litijum-jonske baterije za električne automobile uveliko su napredovale i postale znatno energetski gušće, ali prave superbaterije nam se već duže vrijeme najavljuju.

automobil - Pixabay

Njemački naučnici iz kompanije Bonn High Performance Battery (H.P.B.) sada kažu da je njihova baterija sa čvrstim elektrolitom spremna za masovnu proizvodnju, navodi njemački Die Welt.

Baterija će moći da se koristi za električne automobile, kao i za kućno skladištenje električne energije. Kaže se da je nova solid-state baterija sposobna za 10 puta više ciklusa punjenja od uporedive litijum-jonske baterije.

Još jedna prednost je što je baterija nezapaljiva i sigurnija. Kao da to nije dovoljno, baterija bi trebalo da bude 50 odsto ekološki prihvatljivija tokom proizvodnje. Povrh toga, baterija bi trebalo da funkcioniše bolje u hladnim i ekstremno toplim uslovima.

Jedina negativna karakteristika je prevelika masa, pa ćemo vidjeti koliko bi se zaista koristila u automobilima… U svom saopštenju za javnost, H.P.B. navodi da će licencirati proizvodnju baterija i da je u planu nekoliko fabrika, prenosi b92.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh