Aktuelno

Norveška bi uskoro mogla imati više EV nego benzinaca

Električna vozila će uskoro prestići automobile na benzinski pogon kao druga najčešća motorna vozila na norveškim putevima, ali bi moglo proći još tri ili četiri godine pre nego što prestignu i dizelaše.

električni automobil - Pixabay

Norveška je i dalje vodeća zemlja u svijetu po prodaji električnih vozila, a od početka ove godine oko 90 odsto svih novih vozila prodatih u zemlji bilo je potpuno električno.

To je takođe prva zemlja koja je na putu da zabrani prodaju novih automobila na benzin i dizel do 2025. godine.

Dok je prodaja novih električnih vozila znatno nadmašila prodaju benzinskih i dizel modela u Norveškoj posljednjih godina, podaci Norveške uprave za javne puteve otkrivaju da se na norveškim saobraćajnicama trenutno kreće 776.003 benzinaca, 1.068.929 dizelaša, 339.724 hibrida i 700.358 električnih vozila.

Iz ovih podataka i podataka o prodaji novih automobila u Norveškoj, očigledno je da će električni automobili uskoro biti brojniji od benzinskih. To će se desiti za oko 12 mjeseci, ako se nastavi aktuelni trend prodaje električnih automobila.

S obzirom da u Norveškoj ima mnogo više dizel automobila, električnim automobilima će biti potrebno nešto više, tri do četiri godine, da i njih prestignu.

U januaru su električni automobili činili 92,1 odsto svih novih automobila prodanih u Norveškoj, cifra koja je blago pala na 89,3 odsto u martu zbog rasta kamata i smanjenja poreskih olakšica.

Vlada je 2023. godine ukinula oslobađanje od PDV-a za električne automobile, ali uprkos ovim promjenama, pad prodaje je bio mali, navodi b92.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh