Aktuelno

Cijene polovnih Tesla modela počele rapidno da padaju u odnosu na prosjek tržišta

Dok su dugo Tesla modeli sjajno držali cijenu, tržišna vrijednost polovnih Teslinih modela u posljednje dvije godine doživljava značajniji pad, premašujući prosječan pad cijena na tržištu polovnih automobila, prema izvještaju iSeeCarsa.

Kompanija Tesla - federalna.ba

Zaključno s krajem prošle godine, prosječna vrijednost polovnih Tesla automobila pala je za 4,8 posto samo u prethodnom mesecu, što je znatno više u poređenju s padom od 1,5 posto zabilježenim za sve polovne automobile u istom periodu. Ovaj trend nije ograničen samo na Teslu; primećeno je i ubrzano smanjenje vrednosti plug-in hibridnih vozila, prenosi Autoklub.

Prema najnovijem izvještaju o tržištu polovnih automobila, vrijednost polovnih automobila je u padu prvi put u više od dvije godine. Međutim, Teslini modeli su među onima koji su doživjeli najveći pad. Specifično, cijene polovnih Modela 3 su pale za 16,8 posto između septembra i decembra 2022. godine.

Situacija se dodatno zakomplikovala 13. januara 2023. godine, kada je Tesla objavila značajna sniženja cena za svoje nove modele. Ovo prilagođavanja cena, koje je bilo usmereno na usklađivanje s nedavnim promenama u vladinim politikama, dolazi u trenutku kada se industrija suočava s padom prodaje i rastućim zalihama, posebno vidljivim kod Tesle. Te mjere su, čini se, preduzete da bi se obezbjedilo da nove Tesle nastave da pronalaze svoj put do kupaca u sve nestabilnijem ekonomskom okruženju.

Kako je najava o smanjenju cijena novih Teslinih vozila uticala na tržište polovnih automobila? Analiza sprovedena od strane iSeeCars je pokazala pad vrijednosti Teslinih polovnih vozila od 4,8 posto, posmatrano između 3. i 11. januara, neposredno prije najave, u poređenju s periodom od 15. do 31. januara, odmah nakon sniženja cena. Polovni Model 3 se posebno ističe s padom od 5,2 posto, dok su cene polovnog Modela X zabeležile najmanji pad, od 3,9 posto.

Ovi padovi su rezultirali smanjenjem cijena od 2354 USD za Model 3, 2816 USD za Model Y, 3370 dolara za Model X i čak 4626 dolara za Model S, sve unutar manje od mjeseca dana, potvrđujući trend bržeg pada vrijednosti, prenosi Telegraf.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh