Aktuelno

Toyota najveći proizvođač automobila na svijetu četvrtu godinu zaredom

Toyota je zadržala titulu najvećeg proizvođača automobila na svijetu četvrtu godinu zaredom, nakon što je objavila rekordnu godišnju prodaju u 2023. godini od 11,2 miliona vozila.

Ilustracija

Predsjednik Toyote, Akio Toyoda, izvinio se danas zbog skandala u tri “kćerke kompanije”.

Japanski proizvođač automobila prijavio je rast od 7,2 posto u globalnoj prodaji prošle godine, uključujući i one kod proizvođača malih automobila Daihatsu i kamiona Hino Motors.

Te dvije “kćerke kompanije”, kao i Toyota Industries su opterećene problemima upravljanja koji uključuju procedure certificiranja testova za automobile i motore, koji bi potencijalno mogli naštetiti globalnoj reputaciji brenda po pitanju kvaliteta i sigurnosti.

“Želim da izrazim svoje najdublje izvinjenje našim kupcima i zainteresovanim stranama za neprijatnosti i zabrinutosti izazvane uzastopnim nepravilnostima u Hino Motors, Daihatsu i Toyota Industries”, rekao je predsjednik Toyote na događaju na kojem je najavio viziju kompanije koju je osnovao njegov pradjed i koja danas broji 17 kompanija.

Drugorangirani njemački rival Volkswagen je ovog mjeseca prijavio rast isporuka od 12 posto prošle godine na 9,2 miliona automobila, što je označilo oporavak nakon pandemije jer su kašnjenja u lancu snabdijevanja smanjena.

Podaci pokazuju da je prodaja Toyotinih vozila, uključujući i Lexus, dostigla rekord od 10,3 miliona vozila u 2023. Benzinsko-električni hibridi su činili otprilike trećinu, a električna vozila na baterije manje od jedan posto, javlja Reuters, prenosi FENA.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh