Aktuelno

Da li je na snijegu pametnije koristiti uske ili široke gume?

Ako živite u kontinentalnom dijelu zemlje gdje snijeg često zatrpa saobraćajnice, sigurno ste razmišljali o tome da li je bolje izabrati uske ili široke gume.

Automobil - Pixabay

U moru argumenata, jedni vozači tvrde da uže gume nude bolje prianjanje na snijegu (poput noža za rezanje pice), a nasuprot njima stoji argument da su šire gume bolje jer pružaju veći kontakt s površinom.

Autori testa navode da su sve gume dobro funkcionisale na testnoj stazi, a jedina jasna prednost koju je imala najuža guma bila je ojačana bočna strana, zahvaljujući kojoj je vožnja po snježnoj stazi bila nešto udobnija.

Međutim, rezultati testa otkrivaju da većih razlika u stvari nema.

Ni najšira ni najuža guma nisu bile najbrže, ističe Jutarnji.hr.

Druga najuža guma (225/45 R18) imala je najbolji krug od 82,29 sekundi, što je bilo oko sekundu brže od gume 205/60 R16 i oko 2,4 sekunde brže od najšire kombinacije guma, koja je uparila 255/35 R19 napred s 275/35 R19 pozadi.

Podaci dodatno zbunjuju kada su u pitanju testovi kočenja i ubrzanja.

Uže gume najbrže su završavale brzinski test, ali su bile i najsporije na testu kočenja.

Na kraju, kada se svi rezultati testa saberu, najuža guma se može proglasiti pobjednikom.

Međutim, TyreReviews navodi da su razlike bile vrlo male, toliko da čak i dubina gaznog sloja ima mnogo veći uticaj na performanse nego širina.

Ako izuzmemo najužu gumu, koja ima drugačiji profil gaznog sloja i pogledamo samo ostale tri, razlika u performansama je praktično zanemariva.

Dakle, ako tražite najbolju gumu za snegom prekrivene puteve, sama širina nije bitna.

(Jutarnji.hr/Autoblog.rs)


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh