Aktuelno

Ko zagađuje više: Moderan SUV ili klasičan auto star 10 godina?

Ako postoji moderan i popularan segment na tržištu, to su SUV vozila.

Tanjug/AP

Ako postoji moderan i popularan segment na tržištu, to su SUV vozila. Međutim, popularnost koju uživaju godinama radi protiv okoline: prosječno prodato vozilo napravilo je korak unazad u tom pogledu.

To je glavni zaključak studije koja upoređuje današnje SUV-ove s automobilima od prije deset godina, prenosi Jutarnji.hr.

Istraživanje je fokusirano na Ujedinjeno Kraljevstvo, gdje se udio prodatih SUV-ova posljednjih godina povećao s otprilike petine na gotovo trećinu. Osim toga, druga istraživanja su pokazala da je tri četvrtine novih SUV vozila registrovano u urbanim područjima.

Izvještaj potpisuje Possible. Ova organizacija za zaštitu okoline je željela da analizira uticaj SUV vozila zbog sve veće zabrinutosti o posljedicama koje mogu imati na okolinu, zdravlje i bezbjednost. Zato, prema studiji, prosječni automobil s konvencionalnim motorom kupljen 2023. godine ima viši nivo emisije CO₂ od svog ekvivalenta iz 2013. godine.

Mora se uzeti u obzir da, osim kompaktnih, SUV-ovi su uglavnom modeli većih dimenzija, većih motora i veće težine: lako dostignuu dvije tone. Osim toga, mnogi od njih su opremljeni sistemima pogona na sve točkove. Neke karakteristike koje su danas češće nego prije desetak godina.

Ako se doda i povećanje broja registracija, postaje jasno da je svaki napredak u efikasnosti nove mehanike praktično poništen. Ovo je potkrepljeno podacima – emisije CO₂ prosječnog novog modela su se smanjile između 2011. i 2016., kada su dostigle 120 grama po kilometru. Od tada se ta brojka stalno povećavala. Toliko da je već 2023. godine blizu 130 g/km.

Prema studiji, ovo je povećanje posljedica činjenice da su, u prosjeku, emisije SUV vozila 20% veće od emisija konvencionalnih modela poput kompaktnih. Popularnost SUV vozila nije izolovan slučaj koji se dešava u Ujedinjenom Kraljevstvu: uobičajena je u drugim evropskim zemljama, a takođe i u SAD-u, gde predstavljaju oko polovinu prodaje.

Zbog toga su, prema Međunarodnoj agenciji za energiju, na globalnom nivou SUV vozila proizvela onoliko emisija koliko Ujedinjeno Kraljevstvo i Njemačka zajedno.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh