Aktuelno

Britanska premijerka Liz Truss podnijela ostavku nakon šest sedmica na funkciji

Liz Truss dala ostavku na mjesto premijerke. Pred novinara je rekla da je na dužnost došla u vrijeme “velike ekonomske i međunarodne nestabilnosti”.

Kaže da ne može ispuniti ono za što je izabrana i da podnosi ostavku.

Problemi s “mini proračunom”
Zastupnici Konzervativne stranke jučer su se otvoreno svađali u parlamentu uslijed neuspješnog glasanja o frakiranju, koje su neki vidjeli kao glasanje o povjerenju njenoj vladi.

Truss se borila za politički opstanak otkako je 23. rujna njezin ministar financija Kwasi Kwarteng najavio “mini proračun” s velikim poreznim rezovima, koji je potresao financijska tržišta. Nakon te najave skočio je britanski trošak zaduživanja zaprijetivši tržištu nekretnina i dodatnom povećanju životnih troškova.

Vlada je potom odustala od tih prijedloga, što je stvorilo dodatan izazov ostanku Truss na vlasti. Dio zastupnika otvoreno je pozvao na njenu ostavku, a drugi su već počeli raspravljati tko bi je trebao zamijeniti.

Zamijenila Borisa Johnsona
Truss je početkom rujna zamijenila Borisa Johnsona, koji je bio primoran otići nakon turbulentne godine obilježene skandalom sa zabavom u uredu premijera dok su Britanci morali poštovati stroge mjere zbog covida-19.

Nakon samo šest tjedana mandata
Britanska premijerka Liz Truss rekla je da podnosi ostavku, nakon samo šest tjedana na mjestu čelnice britanske vlade, prenose agencije.

Šest tjedana nakon preuzimanja premijerske funkcije Truss je bila suočena s padom tržišta obveznica i najgorim rejtingom nekog britanskog čelnika u nekoliko desetljeća. Odustala je od većine svog najavljenog političkog programa, a u srijedu je ostala i bez ministrice unutarnjih poslova, tjedan dana nakon što je otpustila ministra financija,piše Index


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh