Aktuelno

Kavazović prozvao Gordanu Tadić

Resiu-l-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein ef. Kavazović je izrazio nezadovoljstvo jer su na čelu pojedinih općina i gradova oni koji su optuženi za ratne zločine, a zbog čega je pozvao nadležne da reaguju.

Reisu-l-ulema Husein ef. Kavazović - PR / Haber.ba

To je učinio prilikom današnjeg obraćanja na 17. kolektivnoj dženazi na šehidskom mezarju Rakita u Vlasenici.
“I dan danas na čelu općina su ljudi koji su optuženi za ratni zločin. Ovo je pitanje za nas, međunarodnu zajednicu, za Evropu – ona mora dati odgovor jesu li muslimani manje vrijedni (…) Kako je moguće da načelnik jedne općine bude neko ko je optužen za ratni zločin”, kazao je Kavazović.

Potom je ukazao na odgovor pojedinih po ovom pitanju.

“To je pitanje za Valentina Inzka (op. a. visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini) i Gordanu Tadić (op. a. glavna državna tužiteljica). To su ključna pitanja, na njih Bošnjacima valja davati odgovor”, zaključio je poglavar Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein ef. Kavazović.

Upravo među takvim načelnicima je i načelnik Vlasenice Miroslav Kraljević (SNSD). On je 2017. godine optužen za ratni zločin. Tada su optužnice podignute protiv Radenka Stanića i Gorana Garića, a suđenje je utoku. Za podsjetiti je da je osuđeni ratni zločinac Fikret Abdić već drugi put zaredom načelnik Velike Kladuše.

Ranije su postojale inicijative da se osobama koje su optužene i osuđene za ratne zločine onemogući obnašanje javnih funkcija, ali njih su odbijali politički predstavnici Srba i Hrvata.

U Vlasenici je danas obavljena dženaza za šest osoba. Tokom posljednjeg rata u Bosni i Hercegovini u ovom gradu je ubijeno 2.500 civila, od toga 2.227 muškaraca i 223 žene. Među njima je bilo 288 maloljetnika.

Zbog monstruoznih zločina počinjenih u vlaseničkom kraju pravomoćno su osuđena tek trojica zločinaca. U Haškom tribunalu osuđen je Dragan Nikolić Jenki, koji je već izdržao kaznu i u međuvremenu preminuo. Sud Bosne i Hercegovine pravomoćno je osudio Predraga Bastaha Cara i Gorana Viškovića Vjetra i oni izdržavaju kaznu, objavio je Klix.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh