Aktuelno

Plenković: Bilo bi dobro da se u Rezoluciji EU o BiH spomenu konstitutivni narodi

Hrvatski premijer Andrej Plenković danas je u Briselu rekao da je za dobro funkcioniranje Bosne i Hercegovine bitno da se svi konstitutivni narodi i građani osjećaju dobro.

Andrej Plenković - Agencije

Plenković je po dolasku na samit EU komentirao nastojanja Evropske narodne stranke (EPP) i HDZ-a da se u rezoluciji o napretku Bosne i Hercegovine spomene konstitutivnost tri naroda u BiH. Taj amandman u četvrtak nije dobio većinsku podršku zastupnika Evropskog parlamenta, prenosi Hina.

“Za harmonično funkcioniranje Bosne i Hercegovine dobro je da se sva tri konstitutivna naroda i drugi građani dobro osjećaju. To je ideja koju smatramo dobrom, nije dobro preglasavanje i nije dobar inženjering”, rekao je Plenković.

“Štogod pisalo u toj rezoluciji, bilo bi dobro da se spomenu konstitutivni narodi jer mislim da je to pozitivno. To neće promijeniti činjenicu da u BiH postoje tri konstitutivna naroda. Ono što je važno jest da se postigne konsenzus oko izborne reforme koja će omogućiti legitimnu zastupljenost sva tri naroda u institucijama i bolje funkcioniranje”, rekao je Plenković.

Plenković je kazao i da je razgovarao s autorom izvještaja o BiH Paulom Rangelom, portugalskim zastupnikom iz redova EPP-a.

Kaže da je od Rangela doznao da EPP podržava prijedlog da se u rezoluciju ubaci referenca o konstitutivnim narodima, ali da se tome protive liberali, zeleni i da se čini da i socijalisti nisu skloni tome.

“Možemo reći da su EPP i HDZ bili za, a ostale političke skupine su bile protiv”, rekao je Plenković.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh