Aktuelno

Upozorenje za sve vozače: Ovi dijelovi automobila mogu da se oštete ako vozite po vrućini

Vožnja po visokim temperaturama može da dovede do nekih ozbiljnih problema na vašem automobilu.

Vožnja - N1

1. Kočnice

Pregrijevanje kočnica može da dovede do povećanja zaustavne razdaljine, a u najgorem slučaju do kompletnog prestanka rada.

2. Gume

Guma na točku može da se dezintegriše na velikoj vrućini, a opasnost je još veća ako guma nije dovoljno naduvana. Vožnja sa nedovoljno naduvanim gumama po velikoj vrućini može da poveća rizik za njihovo pucanje za 60 odsto. Toplota može da dovede i do širenja vazduha unutar gume i povećanja pritiska u gumi.

3. Mašinsko ulje

Kada vozite po vleikoj vrućini, ulje koje cirkuliše po motoru će se malo prorediti usljed toplote. To znači da neki dijelovi motora ne dobijaju zaštitu koja im je potrebna.

4. Gorivo

Gorivo isparava brže u vrelom autu nego kada je on hladan, zato je važno da auto ostane u hladu kada je parkiran.

5. Akumulator

Veoma toplo vrijeme može da našteti hemijskim procesima unutar akumulatora, što znači da će on imati problema sa naponom i neće moći stvoriti dovoljno struje. Problem postaje još gori kada je uključena klima, piše “Novi“.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh