Aktuelno

Samo u Turskoj raste prodaja: Tržište automobila u Evropi palo za 38,9 odsto

Turska je jedina zemlja u Evropi koja je uspjela da poveća prodaju automobila u periodu od januara do juna ove godine, a napredovala je i na listi tržišta s najvećim brojem prodatih automobila, gdje se sa prošlogodišnjeg sedmog pomjerila na šesto mjesto.

Automobili - Indikator.ba

Tržište automobila u Evropi zabeležilo je u periodu januar – jun ove godine pad od 38,9 odsto, na nešto više od šest miliona jedinica. To je veliki pad od broja 9,83 miliona u istom periodu godinu dana ranije, navodi se u izveštaju koji su pripremili Tursko udruženje automobilskih distributera (ODD) i Evropsko udruženje proizvođača automobila (ACEA), prenosi turski Daily Sabah.

Prodaja je smanjena na svim tržištima Evropske Unije i Evropskog udruženja slobodne trgovine (EFTA) kao i Velikoj Britaniji.

Prodaja putničkih automobila pala je za 39,5 odsto, na 5,1 milion, što je pad sa oko 8,43 miliona automobila prodatih u istom periodu godinu ranije.

Prodaja lakih komercijalnih vozila smanjena je za 33,8 odsto, na 758.166 primeraka. Taj broj iznosio je 1,14 miliona u periodu januar – juni 2019. godine.

U negativnim brojevima prednjačil Hrvatska jer je prodaja u toj zemlji prepolovljena odnosno pala je za 52,4 odsto. Slede Španija i Portugalija padom od 50 odnosno 48,2 odsto.

Evropska automobilska „lokomotiva“, Nemačka, zabeležila je pad prodaje za 33,9 odsto. Prodaja u Francuskoj pala je za 37,3 odsto, dok je u Velikoj Britaniji smanjena za 48 odsto, u Italiji 45,1 odsto, a u Belgiji 29,6 odsto.

Uz 30,4 odsto u odnosu na isti period prošle godine, Turska je postala jedino tržište koje je uspelo da poveća prodaju u prvoj polovini godine. Od januara do juna prodato je 261.896 jedinica, u poređenju sa 200.857 prodanih jedinica u istom periodu godinu dana ranije.

Samo u junu Turska je uspela da poveća prodaju za 66 odsto, na efektima kampanja za pristupačne kredite i ukidanjem strogih mera restrikcija. U junu ove godine u ovoj zemlji prodato je 72.778 jedinica, a u junu prošle godine taj broj iznosio je 43.899.

Pored Turske, Francuska se našla na prvom mestu kao jedino tržište koje je u junu povećalo prodaju za 1,4 odsto u odnosu na isti period prošle godine.

Na drugim tržištima, uprkos ukidanju većine blokada uvedenih zbog pandemije virusa korona, prodaja i dalje pada. U junu je smanjena za 24 odsto, na oko 1,34 miliona u poređenju s 1,76 miliona prodatih u istom mesecu 2019. godine.

Prodaja putničkih automobila i lakih komercijalnih vozila smanjena je za 24,1 odsto, odnosno 13,6 odsto, pokazali su podaci ACEA.

Portugalija je bila najteže pogođeno tržište jer je prodaja u toj zemlji smanjena za 54 odsto, a slede Hrvatska sa 48,8 odsto i Litvanija sa 44,1 odsto, prenosi 24vesti.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh