Svijet

Erdogan o ulasku Švedske i Finske u NATO: Nemamo pozitivan stav

Turska, dugogodišnja članica NATO-a, prati diskusiju o Finskoj i Švedskoj koje namjeravaju da se pridruže alijansi, rekao je u petak turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan.

Recep Tayyip Erdogan - Hayat

“Trenutno pratimo razvoj događaja. Trenutno nemamo pozitivan stav po pitanju Švedske i Finske (ulazak u NATO)”, rekao je novinarima Erdogan nakon džuma-namaza, sedmične molitve petkom, u Istanbulu.

Dodao je da su ove “skandinavske zemlje poput pansiona za terorističke grupe”

“Postoje i pristalice terorizma u njihovom parlamentu. Ne možemo biti pozitivni prema tome”, kazao je Erdogan.

U julu 2020. godine Turska je osudila video sastanak između švedskog ministra vanjskih poslova i članova terorističke grupe YPG/PKK-a, sirijskog ogranka PKK.

Prema pravilima NATO-a, svaka odluka o proširenju mora biti donesena jednoglasno, čime se Turskoj daje pravo veta na pristupanje bilo koje nove zemlje alijansi. prneosi “Radiosarajevo“.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh