Svijet

SPUŠTAJU LOPTU? Rusija: POVLAČIMO DIO TRUPA sa položaja kod granice sa Ukrajinom

Rusko ministarstvo odbrane saopštilo je da se neke trupe pozicionirane na granici sa Ukrajinom vraćaju u baze nakon završetka vježbi, prenosi novinska agencija Interfaks.

Ukrajina / Rusija - Vijesti.ba

Međutim, vježbe velikih razmjera širom zemlje se nastavljaju, dodaje Interfaks.

Južne i zapadne vojne jedinice Rusije počele su da vraćaju svoje trupe na mjesta stalnog razmještaja poslije vježbi, izjavio je u utorak portparol ruskog Ministarstva odbrane Igor Konašenkov.

Portparol je takođe rekao da se nastavlja niz vježbi koje uključuju skoro sve okruge i mornarice.

Podsjetimo, čitav svijet strahuje od sukoba na istoku Evrope, a zapadni zvaničnici već danima govore da je ruska invazija na Ukrajinu vrlo vjerovatna i da bi se mogla dogoditi uskoro.

Zapad i Kijev posljednjih dana konstantno ponavljaju upozorenje o potencijalnoj ruskoj invaziji na Ukrajinu, dok je portparol Kremlja Dmitrij Peskov ovakve tvrdnje u više navrata okarakterisao kao “prazne i neosnovane”.

U međuvremenu je stalni predstavnik Rusije pri Evropskoj uniji Vladimir Čižov rekao da će Rusija zaštititi svoje građane bilo gdje u svijetu.

– Ne treba da se čudite ako nanesemo uzvratni udar… ako oni (Ukrajinci) počnu bilo gdje drsko da ubijaju građane Rusije – u Donbasu ili negdje drugdje – rekao je on za Gardijan.

Diplomata je pri tome naglasio da Moskva neće izvršiti invaziju na susednu državu ako je ne budu provocirali.

Čižov je podsjetio da je trenutna brojnost ruskih snaga na granici sa Ukrajinom jednaka brojnosti trupa koje su učestvovale na vježbama „Zapad 21“ prošlog septembra, ali da tada niko nije rekao ni riječ, piše Blic.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh