Svijet

Španija: Broj slučajeva COVID-19 u porastu uoči uskršnjih praznika

Španska ministrica zdravstva upozorila je u srijedu na sve veći broj slučajeva zaraze koronavirusom širom zemlje, ali nije najavila uvođenje novih ograničenja u zemlji povodom predstojećih uskršnjih praznika, javlja Anadolu Agency (AA).

Koronavirus - Ilustracija / Vijesti.ba

Uskrs pada prvog vikenda u aprilu ove godine.

“Svaka regija može i možda bi trebala uvesti oštrije mjere tamo gdje je to potrebno”, rekla je ministrica Carolina Darias nakon sastanka sa šefovima španskih regionalnih vlada.

Kazala je da je Ministarstvo zdravstva već uvelo minimalne mjere za praznike, poput zabrane putovanja između regija i policijski sat od 23 sata.

Barovi i restorani ponovo su otvoreni u gotovo cijeloj Španiji i sve su regije ublažile mjere otkako je broj zaraženih koronavirusom dostigao vrhunac nakon božićnih praznika.

Zdravstveni zvaničnici nadaju se da se sličan skok neće zabilježiti i nakon uskršnjih praznika. Otkazane su mnoge tradicionalne vjerske svečanosti.

U srijedu je Ministarstvo zdravstva prijavilo 7.026 novih infekcija koronavirusom, što je za 14 posto više u odnosu na isti dan prošle sedmice.

“U kritičnom smo trenutku. Trend je uzlazan i moramo ga preokrenuti”, kazala je Darias.

Prema njenim riječima, nova varijanta koronavirusa, prvi put otkrivena u Velikoj Britaniji, čini 50 posto slučajeva u Španiji.

U zemlji je potvrđeno još 320 smrtnih slučajeva od posljedica zaraze koronavirusom, čime je ukupan broj dostigao 73.744.

Iako se broj hospitalizacija lagano smanjuje, Darias je upozorila da je oko 20 posto svih jedinica intenzivne njege i dalje puno pacijenata s COVID-19.

U međuvremenu, u Španiji je, nakon devetodnevne pauze, nastavljena vakcinacija ljudi mlađih od 65 godina vakcinom AstraZeneca.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh