BIZnews

Savjeti za biznis: Ne dižite cijene jer potrošači pamte, novac u bankama je siguran

Pripremite tri scenarija (optimistični, realan i pesimistički) za vaš biznis i napravite projekciju finansijskih izvještaja na bazi tih scenarija.

Pripremite precizne aktivnosti u cijeloj kompaniji za svaki od scenarija, sa jasnim nadležnostima zaposlenih

Izvršni direktor “Fidelity consultinga” Miloš Vuković ukazuje da je sadašnja situacija sa koronavirusom i njegovim uticajem na ekonomiju bez presedana u novijoj istoriji čovječanstva. Predložio je kako bi vlasnici i menadžment mogli kompanije da pripreme za suočavanje sa uticajem virusa na poslovanje:

1. Pripremite tri scenarija (optimistični, realan i pesimistički) za vaš biznis i napravite projekciju finansijskih izvještaja na bazi tih scenarija. Pripremite precizne aktivnosti u cijeloj kompaniji za svaki od scenarija, sa jasnim nadležnostima zaposlenih.

2. Ne smanjujte plate i ne otpuštajte ljude osim u krajnje ekstremnoj situaciji. Trebaće vam ljudi za oporavak biznisa kad sve ovo prođe. Omogućite dodatno zdravstveno osiguranje zaposlenima.

3. Glavni fokus menadžmenta treba da bude održavanje likvidnosti. Restrukturirajte kredite (grejs period do 6 mjeseci) i odložite investicije na kraće vrijeme. Pratite tokove gotovine na dnevnom nivou.

4. Ne povlačite novac iz banaka jer su banke visoko likvidne i imaju dobru kapitalizovanost na nivou sistema.

5. Za svaki veći ugovoreni posao koji zavisi od dobavljača koji posluje u zemljama u kojima je koronavirus prisutan, pripremite detaljan plan aktivnosti koji u obzir uzima realnost da će se dobavljač susresti sa nedostatkom likvidnosti.

6. Smanjite zalihe kroz dodatne marketing i promotivne aktivnosti, kako bi dobili likvidnost.

7. Ukoliko ste trgovačka kompanija, ne povećavajte cijene zbog novonastale situacije – potrošači dobro pamte kompanije koje iskorišćavaju vanredne okolnosti

8. Inovirajte cjenovnu politiku kroz odobravanje dodatnih popusta na cijeli asortiman.

9. Pravilno komunicirajte problematiku koronavirusa klijentima (važi za veleprodaju). Objasnite da ste pripremili aktivnosti za upravljanje ovom situacijom i da je držite pod kontrolom.

10. Pripremite jasan plan za nepredviđene slučajeve sa jasnim koracima i zaduženjima u kompaniji.

11. Tema svakog sastanka menadžmenta mora imati tačku dnevnog reda vezano za koronavirus. Eliminišite nepotrebne sastanke. Izvršni menadžment kompanije mora staviti problematiku koronavirusa kao top prioritet u dnevnim aktivnostima, prenose vijesti.me.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh