Politika

Predstavnički dom Parlamenta FBiH usvojio set zaključaka o radu VSTV-a

Predstavnički dom Parlamenta FBiH usvojio je set zaključaka vezanih za rad VSTV-a.

Predstavnički dom Parlamenta FBiH - Fena

Zaključke je predložio Klub zastupnika SDP BiH, te je ključna stavka da se promjeni Zakon o VSTV-u kako bi zakonodavni organi birali glavne tužioce na prijedlog VSTV-a, prenosi “Klix“.

“Svi smo nezadovoljni radom pravosuđa, najbolniji primjer nerada tužioca su slučajevi ubistva Dženana Memića i Davida Dragićevića. Za građane je jedino veće zlo od političara su sudije i tužioci. A kada bi oni radili svoj posao i političari bi bili bolji” istakao je zastupnik Čengić.

Zastupnik SDA Eldar Čomor je diskutivao o tome kada je on bio kantonalni zastupnik da su obarali izvještaje tužilaštva, a onda su tužioci za nagradu u pravilu dobijali bolje položaje.

Zastupnica Lana Prlić iz SDP-a je podsjetila da je prije godinu dana dokazala izborne krađe koje je i CIK utvrdio, dostavila krivičnu prijavu protiv lica koja su počinila krađu a da tužilaštvo ništa nije poduzelo.

Ono što je zanimljivo da su usvojeni zaključci zapravo identični sporazumu SDP-SNSD iz 2012.godine, koji je tada SDA kritikovala a danas podržala. I sam predstavnik VSTV-a je na sjednici istakao da ga je sramota ovakvog izvještaja i da je predlagao drugim članovima VSTV-a da podnesu ostavke.

Prije današnje pokrenute inicijative iz FBiH, i član Predsjedništva BiH iz RS Milorad Dodik je u javnim istupima zatražio identičnu izmjenu zakona o VSTV-u, sada je na potezi Parlamentarna Skupština BiH.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh