BiH

Na prijedlog Vlade FBiH: Finansijska policija ulazi u “Aluminij”

Gubici u „Aluminiju“ krajem prošle godine iznosili su skoro 300 miliona maraka.

Aluminij d.d. Mostar - PR/Haber.ba

Vlada Federacije BiH tražit će od Finansijske policije da uđe u Upravu posrnulog giganta „Aluminija“ iz Mostara kako bi se provjerilo poslovanje ove kompanije, saznaje „Avaz“.

Sve provjeriti

Iz izvora bliskih Vladi FBiH nezvanično nam je rečeno da je razlog tome što iz Uprave „Aluminija“, firme koja je zbog enormnih dugovanja prije 20 dana obustavila proizvodnju, mjesecima izbjegavaju dostaviti izvještaj o poslovanju za pola godine, što baca sumnju u transparentnost rada ove kompanije.

Vlada je ranije tražila ovaj izvještaj kako bi dobila pravu sliku o dubiozi ove firme i saznala koliki su stvarni gubici u poslovanju.

Gubici u „Aluminiju“ krajem prošle godine iznosili su skoro 300 miliona KM, a pretpostavlja se da je sada ta suma skoro pa udvostručena. Sumnja se da su gubici i obaveze firme veći od njene vrijednosti.

Također, saznajemo da su investitori iz Dubaija, koji žele preuzeti ovu kompaniju bez obzira na gašenje proizvodnje i eventualno pokretanja stečaj, obavijestili Vladu da će do kraja naredne sedmice poslati zvaničan prijedlog o nastavku pregovora, ali s jasnim planom i ciljevima.

Odustali Švicarci

Ova kompanija također će ubrzo tražiti i sastanak s Upravom „Aluminija“ kako bi iznijela program mjera. Kao potencijalni investitor ranije je spominjana i švicarska kompanija „Glencore“, ali je ona za sada odustala od daljnjih pregovora.

Ova firma tražila je nerealne uvjete vezane uz kupovinu struje, koje Vlada nije mogla ispuniti.

Nema Kineza

Iako su pojedini mediji jučer objavili da su Kinezi i Izraelci zainteresirani za preuzimanje „Aluminija“, iz Vlade nam je rečeno da se toj instituciji za sada niko nije obraćao, pa ni Kinezi.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh