Mobiteli

Huawei smanjio isporuke svojih najskupljih telefona?

Huawei je znatno smanjio narudžbe svojih pametnih telefona visoke klase, budući da kineska kompanija očekuje značajan pad prodaje u predstojećim mjesecima, kao posljedicu zabrane koju je uvela američka administracija.

Kompanija "Huawei" - Indiatimes.com

Prema predviđanju Huaweija, očekivani pad prodaje mogao bi da dostigne čak 60 posto, zbog čega je donijeta odluka da se broj narudžbi uređaja smanji, navodi  “Digitimes Research” u svom posljednjem izvještaju.

Prvi pametni telefoni koji će se naći meti ove odluke su najskuplji Huaweijevi flagsheep modeli, uređaji koji pripadaju aktuelnoj P30 i predstojećoj Mate 30 seriji.

Nakon odluke o zabrani poslovnja američkih IT komanija sa Huaweijem, koju je inicirao američki predsednik Donald Trump, kineska kompanija je sve upornija u pokušaju da, u što većoj mogućoj mjeri, smanji ovisnost od američkih kompanija i da što više komponenti proizvodi sama, piše “Vidi“.

Huawei bi uskoro trebao da predstavi i svoj operativni sistem Hongmeng, koji bi na globalnom tržištu trebalo da se nađe 2020. godine, pod imenom Ark OS.

Tehnološki gigant iz Šenžena, kao i druge kineske IT kompanije redovno prate razvoj političke situacije u ekonomskim odnosima Kine i SAD.

One, međutim, ne očekuju previše od novog susreta Donalda Trumpa i kineskog predsjednika Xi Jin Pinga, na kome bi možda mogao da bude postignut novi trgovinski dogovor koji bi mogao da bude povoljniji za Kinu.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh