Zdravlje

Svjetski poznati onkolog otkriva: Ovo je moja tajna da nikada ne obolim od raka

Poznati onkolog Mark Hyman, gostujući u jednoj emisiji, otkrio je na koji se način brine o svome zdravlju kako se ne bi doveo u situaciju da se razboli.

Oboliti od raka - Blogspot

Naročito se osvrnuo na bolesti koje na koncu vode do pojave tumora. Smatra da uspjeh izlječenja raka ne ovisi samo o doktorima i hemoterapijama nego i od vlastita napora pacijenta, piše Aura.

Hyman je pobornik funkcionalne medicine, koja pretpostavlja postojanje veze između izvanjskoga svijeta i ljudskog endokrinog, probavnog i imunosnog sistema. On smatra da je zajednički rad liječnika i pacijenta ključan za učinkovitu dijagnozu i liječenje svih bolesti.

Pogrešan način života za njega je glavni uzrok koji dovodi do pojave karcinoma pa stoga prevencija i liječenje ne treba da počnu s lijekovima nego s promjenom načina života. On je svoju teoriju klasificirao u nekoliko bitnih aktivnosti koje bi trebalo primjenjivati svakodnevno.

Kaže da je za početak potrebno da odbacimo konzumaciju šećera koji je hrana za stanice raka. Svake godine prosječan Amerikanac pojede u prosjeku oko 69 kilograma šećera i 66 kilograma brašna, što na globalnoj razini dovodi do čak 1,7 milijardi pretilih. U većini slučajeva, to dovodi do pojave karcinoma.

On smatra kako je potrebno da pronađemo proizvode koji nam ne odgovaraju. Broj ljudi koji su osjetljivi na gluten povećava se svake godine. Konzumiranje pšeničnih i mliječnih proizvoda u velikoj mjeri može dovesti do pojave alergija što ponovno dovodi do različitih oboljenja, a svako od njih vrlo lako može prerasti u neki od oblika karcinoma. On dodaje kako nikada ne bismo smjeli ignorirati upale koje za sobom nose viruse i infekcije. Ako se upala ne primijeti i ne liječi na vrijeme, dolazi do kroničnih oboljenja.

Posebnu pozornost Hyman posvećuje brizi crijeva. Crijevna mikrobiota, odnosno skup mikroorganizama, ne utječe samo na rad probavnog sistema i imuniteta nego je povezana sa svim organima tijela, čak i s mozgom.

Naposljetku, onkolog ističe da je “bijeg” u prirodu sjajan način da se sklonimo od svakodnevnog izlaganja otrovnim plinovima i toksinima.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh