BiH

Duo iz Velike Kladuše i Bihaća, Ajdin Čaušević i Nizama Husetić najbolji u kategoriji “Energija” na 10. Bosepo olimpijadi

U Richmond Park Education institucijama krajem februara održana je završna ceremonija desete po redu jubilarne Bosepo olimpijade na kojoj je od preko 130 prijavljenih projekata predstavljeno 105 projekata koji su se plasirali u finale.

ajdin-i-nizama-rvk

Takmičari osnovnih i srednjih škola iz cijele BiH te predstavnici iz Njemačke sa svoja tri projekta, predstavili su projekte iz kategorija: Energija, Inžinjering, Kratki film i Zaštita okoline.

Duo iz Velike Kladuše i Bihaća, Ajdin Čaušević i Nizama Husetić proglašeni su najboljima u kategoriji „Energija“ te su osvojili stipendiju Burch Univerziteta i plasman na Genius Olimpijadu koja će se održati u New Yorku.

„Naš projekat se bazirao na topljenju plastike. Skupljali smo plastiku u našoj školi i od nje pravili novu vrstu izolacije na maketama koje smo prethodno pravili. Ostvarili smo određene rezultate koje smo i prikazali na Bosepo olimpijadi“ – priča Ajdin u razgovoru za Radio Velika Kladuša. Naglašava da su na projektu radili šest mjeseci, a ideja je došla u suradnji sa njihovim profesorom fizike sa Koledža.

nagrade-rvk

Zahvaljujući ovom rezultatu Ajdin i Nizama osvojili su stipendiju Burch Univerziteta i plasman na Genius Olimpijadu koja će se održati u New Yorku. Radi se o renomiranom međunarodnom takmičenju za učenike srednjih škola koje ima za cilj pronalazak rješenja za savremene prirodne probleme. Takmičenje se svake godine održava u New Yorku, a organizuje ga Terra Science and Education. No, put na ovu Olimpijadu iziskuje određena finansijska sredstva, 10.000 KM, koje Ajdin i Nizama ne mogu priuštiti. Nadaju se pomoći privrednika, ali i fizičkih lica, koji će prepoznati njihov potencijal.

Ajdin i Nizama polaznici su druge godine Richmond Park Koledža u Bihaću. Osvojivši prvo mjesto u svojoj kategoriji, kaže Ajdin, naučili su da se svaki trud isplati, prenosi radiovkladusa.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh