Svaštara

Sedam razloga za učenje novog stranog jezika

Želite ove godine napraviti nešto zanimljivo i vrlo izazovno. Zbog čega se ne biste odlučili za učenje nekog stranog jezika.

Djevojka s naočalama - Flickr.com

Lakše ćete putovati i bolje se snalaziti

Svi koji putuju reći će kako je putovanje ako znate jezik zemlje u koju putujete neuporedivo kao kada putujete sporazumijevajući se na engleskom, ali ako ne znate ni engleski tada svako putovanje postaje više mučenje nego prekrasno iskustvo.
Poboljšaćete kapacitete mozga i memoriju uopšte

Istraživanja su otkrila kako je znanje više jezika povezano s mudrošću, lakšim razumijevanjem situacije, boljim sposobnostima uočavanja i rješavanja problema, ali i kreativnošću. Što više jezika znaju to se osobe bolje snalaze u nepoznatim životnim situacijama, a čini se kako učenje novih jezika odgađa demenciju i zaboravljivost.
Moći ćete čitati omiljene romane u originalu

Ako ste zaljubljenik u čitanje i volite čitati, zamislite koliki je tek užitak čitati originalna djela, kada ih čitate baš onako kako je pisac zamislio i shvaćate poruke onako kako su u originalu izrečene.
Razvijate komunikacijske sposobnosti

Učenjem stranog jezika razvijate svoje komunikacione vještine, postajete društveniji. U školama stranih jezika stičete nove poznanike i razvijate prijateljstva, upoznajete ljude koje inače ne biste imali u svom okruženju… A zamislite tek kakav je osjećaj u stranoj zemlji upoznati stanovnike i sa njima razgovarati.
Povećaćete samopouzdanje

Kroz naš život suočavamo se s raznim izazovima, neke od njih s lakoćom savladavamo, dok su neki teži. Kada smo u nečemu dobri i kada ostvarimo neki uspjeh naše samopouzdanje raste, kada stvari ne ispadnu kako smo zamislili naše samopouzdanje trpi. Učenjem novih jezika vaše samopouzdanje raste jer primjećujete kako napredujete, ali i kako drugi ljudi oko vas cijene vaš trud i znanje.
Imaćete bolje šanse za traženje posla

Znanje stranih jezika važna je kompetitivna prednost pri traženju posla i za napredovanje u karijeri. Strani jezici pripadaju u top 10 znanja ili vještina koje se traže od radnika za bilo koje radno mjesto.
Život je zabavniji

Zamislite koliko toga s novim jezikom možete što iznad nije nabrojeno i kakve vam sve znanje novog jezika koristi donosi.

Mi živimo u multilingvalnom svijetu, gdje je povezivanje važnije nego ikad. Svijet postaje nevjerovatno globalizovan i znanje jezika daje vam nevjerovatne prednosti. prenose Nezavisne


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh