Svaštara

Čak 60 posto MUŠKARACA IMA OVAJ PROBLEM! POVEĆANE GRUDI kod jačeg pola utiču na PSIHIČKO STANJE, a evo kako ih SMANJITI bez operacije

Ginekomastija, rast grudi kod muškaraca, postaje čest problem (40% do 60% muškaraca).Podaci pokazuju da je operacija ginekomastije sada je najtraženija kozmetička procedura, prema novim trendovima, prestižući druge zahvate. Uzroci nastanka problema povećanja muških grudi variraju, uključujući hormonske fluktuacije i uticaj alkohola. Postoje različite strategije rešavanja, uključujući promene životnog stila, hormonske tretmane i hirurške intervencije.

Nedavno je otkriveno da se značajan broj muškaraca, u rasponu od 40% do 60%, suočava s problemom ginekomastije, odnosno povećanja grudi, tokom svog života. Ovo je dovelo do povećane potražnje za operacijama grudnog koša kako bi se muškarci oslobodili ovog neželjenog fenomena.

Novi podaci ukazuju da je operacija muškog grudnog koša postala najtraženija kozmetička procedura tokom protekle godine, prestižući čak i operacije kao što su zatezanje lica i uklanjanje masti. Ovaj trend dolazi u vreme kada su kozmetički zahvati za muškarce postali sve popularniji i prihvaćeniji u društvu.

Podaci londonske kozmetičke klinike Karidis, prikupljeni od aprila 2022. do 2023., pokazuju da je interesovanje za operaciju ginekomastije poraslo za 352%, prema upitima, više nego za liposukciju. Takođe, broj zainteresovanih za ovu proceduru povećao se za 45,26% od 2019. godine.

Uzroci muških grudi mogu biti različiti, uključujući prekomerni razvoj tkiva žlezde u predelu grudnog koša usled hormonskih fluktuacija. Pored toga, konzumiranje alkohola može doprineti ovom fenomenu putem uticaja na proizvodnju hormona, naročito testosterona.

Postoje četiti stadijuma ginekomastije

Blagi stadijum (Stadijum I): U ovom početnom stadijumu, povećanje grudi je minimalno, obično bez jasnih kontura i simptoma. Može se javiti blago povećanje tkiva u okolini areole (bradavke), ali je generalno neprimetno ispod odeće.

Umereni stadijum (Stadijum II): U drugom stadijumu, povećanje grudi postaje vidljivije i često je praćeno blagim oticanjem. Žlezdano tkivo može postati istaknutije, a osećaj pod prstima postaje uočljiviji. Ovo može dovesti do određenog neprijatnog osećaja ili nelagodnosti.

Značajni stadijum (Stadijum III): U ovom stadijumu, povećanje grudi postaje značajno, a osećaj pod prstima postaje izražen. Konture grudi postaju jasne, a muškarci mogu doživeti emocionalnu nelagodnost i smanjenje samopouzdanja.

Teži stadijum (Stadijum IV): Ovaj stadijum karakteriše izraženo povećanje grudi, koje može imati izražen oblik ženskih dojki. Areola može postati veća, a koža može izgubiti svoju prirodnu elastičnost. Ovo može imati značajan emocionalni i psihološki uticaj na muškarca.

Može li se problem rešiti bez operacije?

Svaka hirurška procedura nosi sa sobom određeni stepen rizika, tako da je prvi korak često traženje nehirurških tretmana za ginekomastiju i postoje određene promene u načinu života koje mogu pomoći, posebno ako patite od pseudoginekomastije.

Promene uključuju:

Gubljenje težine
Vežbanje, posebno ciljani trening sa tegovima
Smanjenje unosa alkohola
Izbegavanje određenih lekova
Uzdržavanje od upotrebe steroida

Pošto je hormonska neravnoteža često uzrok preteranog razvoja muškog tkiva dojke, mogu se propisati hormonski tretmani. Upotreba steroida takođe može izazvati hormonsku neravnotežu koja dovodi do ginekomastije, jer se anabolički steroidi pretvaraju u estrogen u telu. Eliminisanje okidača kao što su steroidi ili upotreba lekova za balansiranje hormona može sprečiti dalji rast grudi, ali nažalost, retko preokreće stanje.

Ishrana i vežbanje mogu da smanje telesnu masnoću, uključujući i područje grudi, iako oboleli često smatraju da je istegnutu kožu nemoguće tonirati nakon značajnog gubitka težine i na količinu prisutnog tkiva žlezde neće uticati bilo kakve promene u težini.

Jedan od najboljih načina da smanjite muških grudi je da obezbedite da redovno vežbate i da je vežba ciljana. Kombinujte kardio (za sagorevanje kalorija) sa vežbama za grudi kao što su potisak sa klupe ili sklekovi (da tonirate područje grudi). Na primer, uključite vežbe za grudi pre ili posle trčanja. Ili, plivajte ili vežbajte neke kardio vežbe/vežbe za grudi u naizmeničnim danima.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh