Svaštara

Ne bacajte prvu vodu u kojoj ste kuhali grah: Evo za šta može biti dobra i korisna

Jeste li se ikada zapitali kako je izgledalo čišćenje kuće u 19. stoljeću… Bez snažnih umjetnih sredstava za pranje i čišćenje. Pa koristilo se ono što je uvijek bilo pri ruci, a to je hrana.

Grah - Fokus.ba

Primjerice, u viktorijansko doba prljave tapete čistile su se hljebom, a podovi svježim mlijekom. I tako dolazimo do graha. Kod kuhanja graha prvu vodu obično bacite i nastaviti kuhati, zar ne?

Pa stari trik za koji su itekako znale naše bake kaže da se to nikako ne smije raditi.

Umjesto da ga prolijete, procijedite (da uklonite ljuske graha) i pomiješajte s vrućom vodom. Kažu da ova mješavina čini čuda za staklene površine, a vaši prozori i ogledala će zablistati. Poprskajte ih smjesom, zatim izribajte spužvicom i na kraju isperite, prenosi Krstarica.

Također, ova tekućina se može koristiti i za pranje posuđa – a za nešto jači “dezinfekcijski” učinak čak i kod tvrdokornih mrlja u smjesu možete dodati malo alkoholnog octa. prenosi Radiosarajevo


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh