Svaštara

OVO JE NAJGORA NAVIKA U VEZI SPAVANJA ZBOG KOJE BRŽE STARITE

Dovoljno miran san je ključni dio vašeg cjelokupnog zdravlja i dobrobiti, ali davanje prioriteta snu može se tako lako ostaviti u pozadini.

Spavanje - Vijesti.me

Između neulaganja u odgovarajuću posteljinu, noćno osvjetljenje, sjenila i pročišćivač zraka, vaše navike spavanja mogu brzo pasti nizbrdo.

Osim toga, rad do kasnih sati, pijenje previše vode pred spavanje, pijenje alkohola pred spavanje, listanje društvenih mreža ili gledanje televizije u krevetu mogu potpuno uništiti vaš ciklus sna. Sada je vrijeme da ažurirate svoju noćnu rutinu i učinite miran san glavnim prioritetom.

“Najgora navika spavanja koja vas brže stari je da ne spavate dovoljno! Najvažnija stvar za vaše blagostanje i vitalnost je da se naspavate”, naglašava Standish. “Jedna studija UCLA otkrila je da čak i jedna noć djelomične deprivacije sna kod starijih osoba aktivira gene povezane s biološkim starenjem.”

Prema istraživanjima jedna od tri odrasle osobe se ne odmara ili ne spava dovoljno na dnevnoj bazi, izvještavaju Centri za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC). Osim toga, skoro 40% odraslih navodi da im se prispava tokom dana – bez planiranja – najmanje jednom mjesečno.

Nedovoljno spavanje povezano je s različitim zdravstvenim problemima i bolestima, kao što su bolesti srca, dijabetes tipa 2, depresija i gojaznost, objašnjava Nacionalni institut za srce, pluća i krv. Bolest srca je uzrok broj 1 smrtnosti još od 1950. godine. prenosi Hayat


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh