Svaštara

STOMATOLOG UPOZORAVA KOJE JUTARNJE PIĆE ŠTETI VAŠIM ZUBIMA

Briga o zubima ključna je kada je u pitanju dobro opće zdravlje, a postoji jedno popularno jutarnje piće koje biste trebali izbjegavati ako želite zadržati caklinu.

Prakticiranje dobre dentalne higijene iznimno je važno ako želite održavati zdrav način života, a to je puno više od jednostavnog pranja zuba i čišćenja zubnim koncem dva puta dnevno.

Kako bi vaš osmijeh i dalje blistao, trebali biste dobro razmisliti o tome što jedete i pijete, ali to ne se ne odnosi samo na očite namirnice. Stomatolog Khaled Kasem upozorio je da bi jedno popularno piće moglo biti ozbiljno štetno kada je riječ o vašem oralnom zdravlju, unatoč tome što ga mnogi ljubitelji zdravog načina života piju bez razmišljanja.

Medicinski izvještaj iz 2019. godine pokazao je da bi voda s limunom mogla imati svojstva protiv starenja, dok pomaže u jačanju crijevnog mikrobioma i čak vam pomaže da živite duže.

Međutim, ako ste jedan od mnogih entuzijasta zdravlja koji su vodu s limunom učinili dijelom svoje jutarnje rutine, morate nešto poduzeti kako biste zaštitili svoje zube.

“Nema iznenađenja što je voda s limunom i dalje popularan trend jer postoje mnoge dokazane zdravstvene prednosti ovog pića. Izvor je hidratacije i vitamina C, podržava zdravlje kože, pomaže probavi i tvrdi se da potiče vaš metabolizam. Međutim, jeste li znali da pijenje previše vode s limunom može ozbiljno oštetiti vaše zube”, naveo je Kalem.

Naime, sok od limuna je vrlo kiseo i može nagrizati caklinu, čineći vaše zube osjetljivima na bolesti desni i propadanje tokom vremena. Stoga, ako je to jedan od vaših dnevnih rituala, savjetujemo da ga pijete na slamku kako biste se zaštitili zube. Ako primijetite bilo kakve znakove ranica u ustima, klonite se napitaka s citrusnim voćem jer kiselost može izazvati iritaciju i upalu. prenosi Hayat


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh