Svaštara

Deset toksičnih tipova prijatelja koje trebate izbaciti iz života

ko vas ne podržava u onome što radite, ako vas emocionalno iscrpljuje svojom dramom te vas kontaktira samo kad mu nešto zatreba, možda imate posla s toksičnim prijateljem.

Prijateljice - pexels.com/yuliia-tretynychenk

Nijedno prijateljstvo nije savršeno i imat će uspone i padove, ali ako ustanovite da se neki pojedinci stalno neugodno ponašaju prema vama možda imate posla s toksičnim prijateljima.

Žrtva

Ovaj prijatelj emocionalno iscrpljuje jer je sve okruženo dramom koju stvara. Kad mu pokušate pružiti podršku i pomoći, shvatit ćete da je više zainteresovan za suosjećanje umjesto za sugestije.

Sudac

Umjesto da vas podržava u onome što radite, on baca samo osude. Od snishodljivih komentara o vašoj rutini vježbanja ili frizure do pogleda s neodobravanjem, ništa ne ispunjava njegova velika očekivanja.

Neodlučan

Neodlučan je oko svega, od onoga što biste trebali učiniti za djevojačku večer do važnijih odluka u svom životu, tražeći od drugih potvrdu i savjet o tome što treba učiniti.

Prekidač

Nikada ne možete završiti priču jer će vas on prekinuti, dodati svoje mišljenje i onda nekako usmjeriti razgovor prema sebi. Većinu vremena čini se kao da više traži publiku nego prijatelja. prenosi Radiosarajevo
Onaj ‘gornji’

Nije važno šta ste učinili, on je to već učinio i vjerovatno bolje od vas – barem u svom umu. On će vam pružiti podršku ako je to nešto što ga ne zanima, ali u protivnom će umanjivati vaša postignuća kao manja od svojih.
‘Zločesti’

S vremena na vrijeme možete izaći vani i zabaviti se, ali on vas uvijek pokušava natjerati da radite neugodne stvari i nepovjerljivi ste prema njemu.
Popularni

Površno je popularan jer svi misle da njegov sarkazam i šale mogu biti smiješne, ali ponekad također postane zloban. Pitate se šta misli i govori o vama, pogotovo zato što vas kontaktira samo kad mu nešto treba jer je njegov ego veći od njegovog odnosa s vama.
Ugađač

Umjesto da vam da iskreno mišljenje i ponudi korisne i konstruktivne savjete i podršku, on će reći sve što želite čuti iz straha da će vas na neki način uzrujati.

Zapisničar

Prijateljstvo bi trebalo biti davanje i primanje, ali on te uvijek podsjeća na svaku uslugu koju ti je ikada učinio, kao i svaki put kad nisi mogao odbaciti sve i pobrinuti se za sve što mu treba.
Prijatelj kojeg poznaješ oduvijek

Ovo je prijatelj kojeg poznajete još iz djetinjstva, ali on nastavlja živjeti u prošlosti. Vi cijenite uspomene koje imate, ali ste prerasli jedno drugo i nemate više mnogo toga zajedničkog. Postoji trenutak u kojem se morate zapitati je li vaša prastara veza postala toksična i sputava li vas više nego što vas gura naprijed, donosi YourTango.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh