Svaštara

Izbjegnite POŽAR U STOMAKU u toku praznika! Može biti toliko JAK da podseća na INFARKT – evo kako POBIJEEDITI GORUŠICU na prirodni način

Žgaravica je često pojačane teškim obrocima tokom određenih godišnjih doba. Profesor Vorvel preporučuje mleko kao privremeni pufer protiv kiseline u slučaju nedostatka lijekova.

Takođe, ističe se važnost razlikovanja simptoma žgaravice od srčanog udara. Saveti se pružaju i za mamurluk, uključujući pijenje vode, uzimanje određenih suplemenata, i izbegavanje masne hranePijenje mleka može pomoći u borbi protiv žgaravice, koja se često pojačava tokom određenih godišnjih doba. Razlog za to delimično leži u teškim obrocima poput pečenja, suhomesnatih proizvoda ili punjenih paprika, koji usporavaju pražnjenje želuca.

Ova hrana može dovesti do punjenja želuca, nakupljanja želudačne kiseline i veće šanse da se ona podigne u jednjak, izazivajući žgaravicu i pečenje iza grudne kosti.Ako nikada ranije niste iskusili bol u grudima, možda ćete biti zabrinuti da je to srčani udar, kaže Piter Vorvel, profesor gastroenterologije na Univerzitetu u Mančesteru.

– Ali srčani udari izazivaju užasan bol koji može zračiti u ruke, posebno u levu ruku ili vrat. Ako osećate ovu vrstu bola, potražite hitnu medicinsku pomoć.Lekovi bez recepta poput Gaviscona sadrže hemikalije poput natrijum alginata i kalijum hidrogen karbonata koje oblažu jednjak kako bi sprečile iritaciju kiselinom. Takođe stvaraju gel na vrhu želudačne tečnosti kako bi sprečili više kiseline da se podiže u grlo i neutralisali kiselinu.

Iako su ovi lekovi veoma efikasni, profesor Vorvel savetuje da, ako nemate lekove protiv žgaravice kod kuće, pijenje mleka može privremeno ublažiti simptome, delujući kao pufer protiv kiseline.Treba izbegavati pijenje voćnih sokova jer mogu pogoršati žgaravicu, dok čajevi i preparati od peperminta visoke jačine takođe mogu pogoršati situaciju, opuštajući ventil između želuca i jednjaka. Ako simptomi traju duže od dve do tri nedelje, preporučuje se poseta lekaru radi isključivanja osnovnog uzroka.

Kada je reč o mamurluku, alkohol može izazvati dehidraciju, a lekar En Nainan preporučuje pijenje vode pre spavanja i tokom dana, uzimanje soli za rehidraciju, paracetamola ili ibuprofena (ako je bezbedno), i konzumiranje zdravog doručka poput kaše ili jaja i tosta. Dodatak aminokiseline L-cistein može pomoći u ublažavanju simptoma mamurluka,piše Žena

Konačno, ukoliko imate alergijske reakcije na božićna drvca, preporučuje se provetravanje prostorije otvaranjem prozora i zamoliti nekog drugog da očisti prašinu, uzimanje antihistaminika kako bi se ublažili simptomi curenja iz nosa, suzenja očiju i kijanja.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh