Svaštara

Poljoprivreda ne spava ni u decembru – šta se radi, sije, sadi?

Poljoprivreda ne miruje. I ovaj mjesec obiluje mnogim radovima koje treba obaviti.

Depositphotos/ stevanovicigor

Decembar je mjesec kada veliki broj poljoprivrednika može da odahne od radova. Niske temperature, mraz, snijeg, prevlažna zemlja ne dozvoljavaju mnogo toga. Međutim, to ne važi za sve. U područjima gdje je klima povoljnija, na jugu, ili gdje uslovi dozvoljavaju završava se oranje zemlje, rezidba voćaka, đubrenje, sjetva.

Poljoprivreda ne spava

Sada je vrijeme kad treba mnogo toga posmatrati. U poljima je potrebno obići ozime usjeve i provjeriti u kakvom su stanju. Na ozimoj pšenici, ječmu i raži koji imaju više od četiri lista ili su izbokorili obavlja se prihrana, ako to već niste uradili i ako se može ući u polje. Planira se sjetva jarih žitarica i drugih ratarskih kultura na proljeće. Sada se nabavlja sjemenski i ostali materijal. Prema potrebi vrši se servis i popravka poljoprivredne mehanizacije.

I dalje se beru kupusnjače. Njihov okus je još bolji poslije prvih mrazeva, posebno kod raštike. Biljne vrste koje sada rastu se štite od izmrzavanja, prekrivanjem, malčiranjem ili grijanjem. Obavljaju se pripreme za sjetvu ranog povrća ili njegovog rasada, kao i sjetva rasada raznog cvijeća. Vrijeme je za edukaciju. Sada poljoprivrednici mogu da posjećuju razna savjetovanja, radionice i tribine.

Glodari i hladnoća

Provjerava se u kakvom stanju se nalaze uskladišteni poljoprivredni proizvodi. Svi plodovi koji pokazuju znake truljenja i drugih oboljenja je uklanjaju. Obratiti pažnju na štetočine. Miševi i pacovi su sada u objektima gdje im je toplo i ima hrane.

Obiđite voćnjake i provjerite da nema oštećenja od glodara i srna, naročito na mladim stablima.

Stoka ne pravi pauzu. Svi farmeri znaju da bez obzira na mjesece, životinje moraju nahranit, napojiti, zaštiti od hladnoće, liječiti. Za mnoge vrste životinja mijenja se hrana. Svježa trava sijenom, silažom, sjenažom i koncetrovanom hranom. To im omogućava da se lakše izbore sa promjenama temperature i hladnoćom, piše agroklub.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh