Svaštara

Pet znakova da vam se u dom uvukla vlaga

Dolaskom hladnijeg vremena u mnogim domaćinstvima se javljaju problemi s vlagom.

Plijesan - Večernji.ba

Osim svog ružnog izgleda, vlaga predstavlja zdravstvene rizike i strukturna oštećenja vašeg doma koja zahtijevaju hitnu sanaciju.

Ona se može javiti na skoro bilo kojoj površini u domu, uključujući drvo, papir, tepih i hranu. Njegov izgled može se razlikovati ovisno o vrsti i površini na koju se zakačio. Može biti ljubičasta, narančasta, zelena, crna ili bijela.

Kada je prisutna u kući, plijesan oslobađa sićušne spore koje lebde zrakom. Ako nađu plodno tlo i uvjete, kolonije plijesni mogu se brzo razmnožavati, što dovodi do ozbiljnih zdravstvenih problema za vašu obitelj i nepopravljive strukturne štete u vašem domu.

Dugotrajni miris

Postojan miris pljesni ili zemlje u određenim područjima, kao što su podrumi ili kupaonice, često označava i prekomjerni rast plijesni. Istražite izvor neugodnog mirisa i riješite probleme s vlagom u pozadini. Pobrinite se za odgovarajuću ventilaciju i po potrebi se posavjetujte sa stručnjacima.

Povećanje razine vlažnosti

Vlažnost u zatvorenom prostoru veća od 60 posto može pružiti optimalno tlo za razmnožavanje plijesni. Koristite higrometre za praćenje razine vlažnosti i instalirajte ispušne ventilatore u područjima s vlagom kako bi smanjili vlažnost bez uporabe elektroničkih uređaja ili drugih rješenja koje pomažu kratkoročno.

Deformirane površine

Iskrivljeni zidovi, stropovi ili podovi ukazuju na prodor vlage i potencijal za rast plijesni. Pronađite i popravite izvor vlage. Zamijenite oštećene materijale nakon temeljitog sušenja i poboljšajte ventilaciju.

Neobjašnjivi zdravstveni simptomi

Česti kašalj, kihanje, suzne oči ili problemi s disanjem, posebno u zatvorenom prostoru, mogu ukazivati na izloženost plijesni. Posavjetujte se s liječnikom u slučaju dugotrajnih simptoma. Riješite probleme s plijesni lociranjem izvora, čišćenjem zahvaćenih područja i poboljšanjem ventilacije. prenosi Klix


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh