Svaštara

Jeste li znali da avioni brže lete ka istoku nego ka zapadu: Evo zašto je to tako

Let, naprimjer, iz Evrope u Sjevernu Ameriku trajat će sat duže od leta nazad u Evropu.

Rotacija Zemlje je kriva za duže ili kraće vrijeme leta na istoj ruti. Progressiveautomations.com

Na dužinu leta utječu mnogi faktori, ali da, putovanje na istok će zaista trajati manje vremena nego putovanje u suprotnom smjeru. Let, naprimjer, iz Evrope u Sjevernu Ameriku trajat će sat duže od leta nazad u Evropu.

Koriolisova sila

Rotacija Zemlje je kriva za duže ili kraće vrijeme leta na istoj ruti. Naime, u rotirajućem sistemu kakav je Zemljin, pri kretanju pod uglom u odnosu na osu rotacije, na sve čestice djeluje Koriolisova sila. Ova sila utječe na sva kretanja kako u atmosferi tako i u okeanima. Utječe na brzinu kretanja i na osu rotacije.

Na sjevernoj hemisferi djeluje desno, na južnoj hemisferi lijevo, na polovima je najveća, a na ekvatoru je jednaka nuli. Ista sila pokreće vjetrove na istok na sjevernoj hemisferi i na zapad na južnoj hemisferi. Naime, kada se tijelo rotira, dijelovi koji su bliže njegovoj osi kreću se sporije od onih koji su udaljeniji.

Kako se udaljava od ekvatora, zrak će se kretati brže od tla iznad njega, koje ima brzinu rotacije tla na ekvatoru, što rezultira vjetrovima koji se uvijek kreću od zapada ka istoku u srednjim geografskim širinama.

Zbog Koriolisove sile, solarnog grijanja i malo mehanike pritiska, stvaraju se mlazne struje koje se kreću od zapada ka istoku, piše B92.
Mlazni tok

Mlazni tok je uski pojas jakih vjetrova u graničnom regionu od gornje troposfere do stratosfere, može varirati u jačini, visini i pravcu i obično će biti najjači bliže polovima. Mlazni tok igra važnu ulogu u općoj cirkulaciji atmosfere i izuzetno je važan u zračnoj plovidbi i sigurnosti letenja.

Mlazni tokovi, s obzirom na to da bukvalno mogu da guraju avion, imaju veliki utjecaj na rute i red letenja. Ponekad će avion letjeti dužom rutom kako bi uhvatio posljednji vjetar ili izbjegao let u težim i zahtjevnijim okolnostima. Zato se letovi ka istoku obično planiraju u vrijeme kada će im biti najjači vjetar u leđa. Osim vremena, na ovaj način se štedi i gorivo.

Mlazni tok utječe i na letove na kratkim razdaljinama, ali je utjecaj toliko mali da ga nećete ni primijetiti – pobijedit će ga uobičajena kašnjenja na aerodromima.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh