Svaštara

IMATE PROBLEM SA NESANICOM? IZBJEGAVAJTE OVE RADNJE

Kada ne spavate dovoljno, toksični proteini ne napuštaju vaše moždane ćelije i utiču na vašu sposobnost razmišljanja.

Spavanje - Fokuzz.com

Naučnici tvrde da zbog toga neispavani imaju lošije sposobnosti od onih pod dejstvom alkohola.

Osim toga, zbog nedostatka sna, nivo kortizola, hormona stresa, se proizvodi više. Takođe utiče na imuni sistem i čini da izgledate starije jer uništava kolagen, protein koji kožu čini elastičnom.

Zbog nedostatka sna stalno ste gladni jer se povećava nivo hormona koji kontroliše osjećaj gladi, pa se brže gojite, a samim tim povećavate mogućnost srčanog i moždanog udara. Osim što ćete naći dovoljno vremena za spavanje, važno je i pod kojim uslovima idete na spavanje.

Nemojte piti alkohol i igrati igrice i piti kafu prije spavanja, već prošetajte i regulišite temperaturu u spavaćoj sobi. Uklonite elektroniku iz oblasti u kojoj se odmarate i pripremite udoban krevet. Nemojte se fokusirati na nesanicu i razmišljati o njoj jer ćete samo tada imati problema sa spavanjem. Prije odlaska u krevet pokušajte da se opustite što je više moguće.

Prije spavanja treba izbjegavati kafu, alkohol i cigarete, prejedanje, gledanje akcionih i horor filmova, intenzivan trening, korištenje telefona. prenosi hayat


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh