Svaštara

RODITELJI, OPREZ! NOVI OPASAN IZAZOV KRUŽI MREŽAMA: Prskaju dezodorans, a ne znaju da može da dovede do SMRTNOG ISHODA

Kako trendovi sa zapada brzinom svjetlosti dolaze i do nas, potrebno je više da obratimo pažnju na njih, jer neki se tiču i našeg zdravlje, pogotovo kod mlađe populacije.

Federalni zavod za procenu rizika u Njemačkoj upozorava na novi “izazov dezodoransa” u kojem se dezodoransom povređuju uglavnom mlađe osobe.

Postoje dvije verzije izazova: U prvoj, dezodorans se raspršuje na dio kože sve dok se više ne može tolerisati. U ekstremnim slučajevima, temperatura bi mogla pasti na minus 30 stepeni Celzijusa u roku od nekoliko sekundi, upozoravaju stručnjaci. Može doći do bolova i masivnog oštećenja kože. Pored toga, dugotrajno prskanje može, u ekstremnim slučajevima, da izazove hladne opekotine koje uzrokuju oštećenje kože.

Druga varijanta izazova uključuje udisanje dezodoransa. U zavisnosti od sastava, ovo može imati ozbiljne posledice. Određeni sastojci u spreju mogu ući u tijelo u visokim koncentracijama i oštetiti srce i mozak. Udisanje može direktno dovesti do nesvjestice, srčane insuficijencije i respiratorne paralize. Takođe, može da izazove “trenutni gubitak svijesti, zatajenje rada srca i disajnih organa”. Moguća je smrt ili trajno oštećenje mozga.

Ovo nije prvi put da trendovi sa Interneta ugrožavaju zdravlje. Ranije je vrlo opasan izazov sa smrtnim ishodima zalude korisnike društvene mreže TikTok. U pitanju je zadržavanje daha do iznemoglosti, ali i skakanje u vodi dok je čamac u pokretu.

Stručnjaci posebnu pažnju skreću na roditelje i na njihovu ranu edukaciju kod djece, imajući u vidu sve veću dostupnost novih tehnologija, prenosi Mondo.rs


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh