Svaštara

Muškarac skočio u mračnu morsku rupu: Nevjerovatno je šta mu se dogodilo

Siwa Oasis ili Siva oaza je prekrasno područje smješteno u zapadnom dijelu Egipta, blizu granice s Libijom

Siwa Oasis ili Siva je prekrasno područje smješteno u zapadnom dijelu Egipta, blizu granice s Libijom.

Jedinstven ekosistem
Ova oaza je poznata po svojoj izuzetnoj geografskoj izolaciji i jedinstvenom ekosistemu. Jedan zanimljiv podatak o Sivi je da je drevna historija ovog područja bogata i da je bila naseljena hiljadama godina.

Jedan od najpoznatijih arheoloških nalaza u Sivi je hram Amuna-Ra, koji potječe iz 26. stoljeća p. n. e. Ovaj hram bio je važan centar kulta u drevnom Egiptu i privlačio je hodočasnike iz cijele zemlje.

Također, Siva je poznata po svojim termalnim izvorima, koji su privlačili ljude radi opuštanja i liječenja stoljećima. Ova područja s toplom vodom pružaju posjetiocima priliku za uživanje u jedinstvenom prirodnom iskustvu.

Jedna od jedinstvenih značajki ovih slanih jezera je njihova iznimno visoka koncentracija soli, oko 95 posto saliniteta. Ova visoka koncentracija soli ima neke zanimljive učinke na vodu, uključujući povećanu gustoću i uzgon.

Visoka koncentracija soli u vodi povećava njenu gustoću, što znači da će predmeti uronjeni u nju doživjeti veću silu uzgona u poređenju s običnom vodom. Ovo povećanje uzgona otežava ljudima da potonu u slanim jezerima oaze Siva. Zapravo, ako pokušate uroniti u vodu, vjerovatno će vam biti teško potonuti ili ostati uronjeni duže vrijeme.

Skače u jezero
Tako se Twitterom proširio snimak na kojem jedan posjetilac Sive skače u slano jezero. Na videu se može primijetiti kako tip uopće ne tone te opušteno nastavi ležati na vodi kao da je na madracu za napuhavanje.

Siva je također domaćin raznim kulturnim festivalima i događanjima te privlači putnike željne istraživanja prirodne ljepote i bogate historije ovog fascinantnog dijela Egipta.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh