Svaštara

PROSULI STE KAFU NA TEPIH? OČISTITE MRLJU UZ SAMO JEDAN SASTOJAK

Kafa prolivena po tepihu može se činiti kao noćna mora, no postoji jednostavan način kako ukloniti mrlju, bilo da se radi o tek prolivenoj kafi ili starijoj mrlji.

Kafa - Zena.blic.rs

Ipak, postoji nekoliko načina za uklanjanje mrlja od kafe, a najjednostavniji i najbrži je uz pomoć sastojka koji svi imamo kod kuće – alkoholnog octa.

Ako ste kafu prolili prije nekoliko minuta, područje mrlje prekrijte octom i potom krenite ribati četkom namočenom u vodu. Mrlja bi trebala vrlo brzo nestati. S obzirom na to da ocat ima intenzivan miris, taj dio tepiha isperite još i toplom vodom i provjetrite prostoriju.

Ova metoda čišćenja najbolje je rješenje ako je riječ o tepihu svijetlih boja jer ga neće ni na koji način oštetiti.

Uklanjanje svježih mrlja od kafe s tepiha obično je mnogo lakše nego starih. Za one stare trebat će samo malo više vremena i truda.

Kako bi mrlja ‘omekšala’, dodajte kuhinjsku sol i pustite da stoji nekoliko sati. Sol pomaže istodobno izvući vlagu iz tepiha i jake pigmente kafe. Nakon toga odstranite sol i operite toplom vodom.

Ako je mrlja posebno jaka, ponovite postupak još jednom. prenosi hayat


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh