Svaštara

Dermatolog ukazao na greške kod nanošenja dezodoransa

Većina ljudi nanosi dezodorans ujutru, a dermatolog dr Šari Lipner kaže da je to pogrešno. Ona misli da ga treba staviti uveče.

Dezodorans - Ordinacija.hr

„Manje se znojimo noću, tako da antiperspirant može doći u bliži kontakt sa znojnim žlijezdama i smanjiti znojenje„, rekla je ona za „The Sun“.

Takođe dodaje da je ključno koristiti antiperspirant, a ne običan dezodorans.

„Prvi sprečava znojenje i neprijatan miris, dok drugi samo blokira miris“, dodala je ona.

Antiperspiranti djeluju tako što stvaraju čep blizu vrha znojnih žlijezda i ograničavaju količinu znoja koja izbija na površini kože. Noću, posebno poslije tuširanja, antiperspirant ima više vremena da formira takozvane čepove i spriječi znojenje, objasnila je dr Lipner.

„Ako slijedite ovaj metod, nećete morati da nanosite antiperspirant ujutru. Ne postoje poznati zdravstveni rizici povezani sa nošenjem dezodoransa noću ili prečestim nošenjem dezodoransa. Ali ako se toliko znojite da morate nekoliko puta dnevno nanijeti antiperspirant, možda je vrijeme da posjetite dermatologa koji može da preporuči druge opcije“, dodala je ona.

Znojenje se takođe može smanjiti nošenjem lagane odjeće koja upija znoj. Takođe, znojenje se ne javlja samo kada vježbamo ili je napolju visoka temperatura, već može da bude posljedica nervoze i stresa, prenosi Index.hr.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh