Svaštara

Pet važnih namirnica koje podržavaju rast i zdravlje kose

Ko ne želi jaku, zdravu i živahnu kosu? Međutim, nekim ljudima može biti teže to postići zbog različitih faktora, uključujući godine, genetiku i određena medicinska stanja.

Sigurno postoji mnoštvo topikalnih proizvoda i dodataka za kosu koji su dostupni za poticanje rasta kose ili za smanjenje gubitka ili stanjivanja kose, ali mnogi rade s promjenjivim uspjehom.

Međutim, holističko rješenje je usvajanje nekih zdravih životnih navika koje pomažu kosi da raste jaka i zdrava – uključujući jedenje hrane bogate ključnim nutrijentima za kosu.

Cink

Poznati mineral za jačanje imuniteta, cink također igra važnu ulogu u zdravlju kože i kose. Jedan pregled je otkrio da je nedostatak cinka povezan s alopecijom ili gubitkom kose, kao što je bio i članak iz 2019. u Dermatology and Therapy i drugi pregled iz 2017. godine.

Vitamin C

Vitamin C djeluje kao antioksidans i pomaže u zaštiti stanica u tijelu, uključujući folikule dlake. Vitamin C također pomaže tijelu da proizvodi kolagen, koji je povezan sa jačom kosom.

Omega masne kiseline

Omega-3 masne kiseline povezuju se sa sjajnom kožom, ali da li ste znali da su povezane i sa sjajnom kosom? Studija suplemenata iz 2015. na 120 žena otkrila je da šest mjeseci uzimanja suplemenata koji sadrži i omega-3 i omega-6 masne kiseline ima manji gubitak kose i poboljšanu gustinu kose.

Proteini i kolagen

Proteini su građevni blok svake strukture u tijelu, uključujući kosu, i stoga vitalni nutrijent za poticanje rasta kose. Jedna proteinska komponenta koja je posebno važna za lijepu kosu je kolagen, strukturni protein u tijelu. Iako je potrebno više dokaza kako bi se u potpunosti potkrijepile tvrdnje o zdravlju kose povezane s kolagenom kod ljudi, jedna studija na životinjama iz 2022. godine pokazala je da kolagen potiče zdrav rast kose, a istovremeno sprječava gubitak kose, što je ohrabrujući rezultat za širu upotrebu kolagena za zdravlje kose.

B vitamini

B vitamini i folna kiselina povezani su sa prevencijom opadanja kose, biotin često dobija najveću pažnju kada je kosa u pitanju. Međutim, potrebno je više dokaza da se zaista dokaže ova korist, kao što je utvrđeno u ovom pregledu i drugima. Iako tehnički nije B vitamin, biotin se često grupiše u ovu porodicu vitamina kao vitamin B kompleksa. prenosi Klix


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh