Svaštara

Ove svakodnevne aktivnosti mogu smanjiti rizik od raka

Vježbanje nije samo odlično za mršavljenje, već ima i bezbroj drugih zdravstvenih prednosti. Vježbanje koje oduzima puno vremena, poput odlaska u teretanu ili šetnje, može biti teško uklopiti u užurbane živote, a često dovodi do izgovora i neizvršavanja.

PR / Haber.ba

Međutim, za ovo nema opravdanja, jer je doktor preporučio svakodnevnu aktivnost, za koju svi imamo vremena, kao način da ne samo smršamo, već i smanjimo rizik od raka.

Prema Lucji Zaborowskoj, stručnjakinji s Jagiellonian University u Krakovu, hodanje je odlično jer je najpristupačniji oblik vježbanja – zbog čega ga preporučuje svima koji žele postati zdraviji. Idealan je, jer uvijek ima vremena da ga uklopite – bilo da je u pitanju šetnja do posla ili izlazak na svježi vazduh tokom pauze.

“Hodanje, osobito brže hodanje, izvrsna je osnovna kardiovaskularna aktivnost. I kao i sve aerobne aktivnosti, odlično je u smanjenju rizika od hipertenzije, dijabetesa, moždanog udara, infarkta miokarda i cjelokupnog kardiovaskularnog zdravlja”, navodi. prenosi KLix

Kad je riječ o raku, većina nas odmah pomisli na redovno preglede i pretrage. I to je istina, ali ono što možete činiti svaki dan je vođenje zdravog načina života, uključujući tjelesnu aktivnost.

Redovne aktivnost, poput hodanja, izvrsna su u smanjenju rizika od npr. endometrija, želuca, pluća i bubrega. Čak i kod pacijenata koji se liječe od raka, tjelesna aktivnost smanjuje smrtnost.

Hodanje je najlakši način da se krećete u svakodnevnom životu, ali da biste imali zdravstvene dobrobiti morat će to biti više od šetnje. Dokazi sugeriraju da biste trebali postaviti svoj cilj na 7.500 do 8.000 koraka.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh