Svaštara

Savršeni ljubimci za alergične osobe: Ove mace osvojit će vaša srca zbog njihovih osobina

Mačke su, uz pse, omiljeni kućni ljubimci. A posljednjih godina konačno su dobile na značaju, pogotovo kada je riječ o kućnom uzgoju.

Mačka - ÖMER TAHA ÇETIN/ANADOLY

Ipak, ne mogu svi da čuvaju macu u svom domu, a najveći razlog tome su alergije.

Srećom, postoji mnoštvo različitih vrsta, a burmanska mačka je jedna od ljepotica, koju mogu da udome i oni koji se bore sa alergijom na dlaku.

Burmanska mačka važi za jednu od najnježnijih i najumiljatijih od svih poznatih pasmina. Opuštena i prilagodljiva, ova divna maca poznata je po svojoj ležernoj naravi.

Puna je misterija i protivrječja. Izvrstan je ljubimac, vrlo privržen vlasnicima i nije previše zahtjevna. Ove mačke obožavaju ljude i karakterom nalikuju na psa, razigrane su, zabavne i aktivne, tako da će iskoristiti svaku priliku da budu blizu vlasniku, prateći ga po cijelom stanu.

Obožava da sjedi u krilu, uvlači se u krevet prije spavanja i mazi se u svakoj prilici.

Ove mačke su pune energije, ali nije ih preporučljivo puštati van stana jer su veoma znatiželjne i neustrašive, pa se lako mogu naći u opasnosti. Ne vole da budu same, a ako niste kod kuće većinu dana, bilo bi dobro da ima mačje društvo, idealno drugu burmu. Inteligentna je i ljubazna, ali prije svega ima fantastičnu ličnost.

Savršen je ljubimac za porodice željne ljubavi i zabave. Energične su po prirodi, a mnogi ljudi smatraju glatku sjajnu dlaku i žute oči vrhuncem elegancije.

Burmanske mačke iznenađujuće su teške za svoju veličinu zbog čega ih često opisuju kao “ciglu zamotanu u svilu”.

Postoje dva tipa burmanskih mačaka: američka koju karakteriše kompaktno tijelo, okrugla glava i okrugle oči i evropska za koju je karakteristično kompaktno, ali vitkije tijelo, glava u obliku kratkog tupog klina i specifičan oblik očiju, velike, ali ne potpuno okrugle.

Prva priznata boja burmanske mačke bila je tamnosmeđa, a danas dolaze u plavoj, lila, čokoladnoj, crvenoj, krem i zelenkastoj.

Budući da je jedna od rijetkih pasmina koje nemaju podlaku, njihova prisutnost manje će da smeta ljudima alergičnim na dlake.

Ove mačke su otporne, dobrog zdravlja i dužeg životnog vijeka u odnosu na većinu pasmina. Mogu da žive do 20 godina, pa i duže, prenosi Blic Žena.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh