Svaštara

To može svako! Jedna potpuno besplatna stvar može učiniti ‘čuda’ za mentalno zdravlje

Istraživači su otkrili da su sudionici koji su bili podvrgnuti intervencijama zahvalnosti iskusili bolje mentalno zdravlje te manje simptoma anksioznosti i depresije

Puno toga možemo učiniti kako bismo smanjili stres i tjeskobu te poboljšali mentalno zdravlje. Jedna stvar koja se često predlaže je praksa zahvalnosti – ali koliko je to stvarno učinkovito za poboljšanje mentalnog zdravlja? Prema velikoj novoj meta-analizi iz Brazila objavljenoj u časopisu Einstein itekako pomaže. prenosi 24sata

Proučavanje učinaka zahvalnosti

Za ovu meta-analizu istraživači proučavali postojeće studije i dokaze o zahvalnosti u odnosu na dobrobiti za mentalno zdravlje. Na temelju njihovih nalaza, čini se da je zahvalnost doista učinkovita za poboljšanje mentalnog zdravlja.

Istraživači su otkrili da su sudionici koji su bili podvrgnuti intervencijama zahvalnosti iskusili bolje mentalno zdravlje te manje simptoma anksioznosti i depresije. Osim toga, iskusili su i druge dobrobiti poput pozitivnijeg raspoloženja i pozitivnih emocija.

– Rezultati pokazuju da se činovi zahvalnosti mogu koristiti kao terapeutski dodatak za liječenje anksioznosti i depresije, te mogu povećati pozitivne osjećaje i emocije – tvrde autori studije.
Kako prakticirati zahvalnost u svom životu?

Dobra vijest je da je to jednostavna i dostupna praksa koju svatko može učiniti. Zahvalnost može uključivati uvažavanje iskustava, ljudi i stvari u životu, ali također može uključivati zahvalnost prema samome sebi.

Biti zahvalan za ono što jesi je čin ljubavi prema sebi, bilo da prakticirate zahvalnost kroz pisanje dnevnika ili jednostavno traženje trenutaka radosti i zahvalnosti.

Ne zaboravite zahvalnost dijeliti i s drugima. Nasmiješite se ljudima na ulici, pošaljite nekome pismo i slično, prenosi mbg.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh