Svaštara

Kako spasiti vezu od katastrofe: Naučite ovu vještinu i vratite izgubljeni osjećaj bliskosti

Općenito, premalo slušamo jedni druge, stoga su stručnjakinje došle do zaključka da se dosta veza raspada upravo radi te situacije u kojoj se nađu mnogi parovi, no mogli bi uspjeti samo da jedan drugog – čuju

Svađa - Pexels/Rodnae productions

Psihologinja i seksologinja već pola stoljeća surađuju na terapijama s parovima te su se fokusirale na proučavanje što veze čini uspješnima.

– U našem radu sa stvarnim parovima, otkrili smo da većina njih ne uspije zbog loše komunikacije. Ali postoji jedan moćan alat koji ih učimo koristiti ne samo u intimnim odnosima, već i s prijateljima, obitelji, pa čak i kolegama – pišu liječnice dr. Pepper Schwartz i dr. Jessica Griffin za cnbc.com.

To je također najvažnija vještina koja je potrebna svakom terapeutu da bi bio dobar u svom poslu: reflektivno slušanje. Ono može svaki odnos spasiti od katastrofe.

Cilj reflektivnog slušanja nije riješiti problem za drugu osobu, već da se ona osjeća potvrđenom i saslušanom.

– U redu, osjećam se shvaćeno – trebao bi biti unutarnji glas osobe koju treba saslušati.

Kada smo sigurni da druga strana poštuje naše mišljenje, lakše je raditi zajedno na rješavanju problema. I to prije nego što se manje nesuglasice pretvore u velike svađe.

Želimo spriječiti alarmni sustav našeg tijela da otme razgovor, pa da bi ovo funkcioniralo, pobrinite se da niste usred svađe.
10 koraka za reflektivno slušanje:

1. Pronađite mirno mjesto gdje možete oboje sjediti i uspostaviti kontakt očima. Upotrijebite predmet (šalicu, krpu, bilo što) da odlučite tko će govoriti. Razgovara ona osoba koja ima predmet, a druga osoba kreće razgovarati tek kad dobije predmet u ruke.

2. Pripremite uvod riječima – ‘pomozi mi da razumijem’ ili ‘želim te razumjeti’. Dajte im do znanja da ćete ih slušati dok ne završe.

3. Dopustite partneru da slobodno govori bez prekidanja. Pozorno se usredotočite na ono što govori, održavajući kontakt očima ili kimajući dok ne završi.

4. Pazite na ponašanje i govor tijela tijekom razgovora. Nemojte kolutati očima, uzdisati ili pokazivati ​​oštre reakcije. Zapamtite da ih pokušavate razumjeti iz njihove perspektive, a ne iz svoje.

5. Parafrazirajte ono što vaš partner kaže. – Ono što čujem da govoriš je… – .

6. Zabilježite partnerove osjećaje. – Zvuči kao da se zbog toga osjećaš… – .

7. Provjerite činjenice, budite sigurni jeste li dobro razumjeli ono što druga strana govori.

8. Zahvalite svom partneru na iskrenom razgovoru. Dajte mu do znanja da ga cijenite i razumijete njihovu perspektivu.

9. Ispričajte se za nastanak problema. – Žao mi je što si se tako osjećao. To mi nikada nije bila namjera, ali shvaćam da sam povrijedio tvoje osjećaje – rečenica je koju biste trebali reći partneru.

10. Riješite problem. Sada kada se vaš partner osjeća shvaćenim, vas dvoje možete zajedno doći do zaključka. – Nisi ti protiv mene. Mi smo zajedno protiv ovog problema – komentirala je psihologinja.

Naravno, jedan razgovor neće promijeniti sve. Ali dosljednost je ključna.

Kada znate prave alate, možete bolje razumjeti što se događa te shvatiti jedno drugo i time smanjili mogućnost novih problema u komunikaciji. I na koncu, učvrstiti vezu. prenosi 24sata


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh