Svaštara

Šta je zdravije: Konzerva tunjevine u ulju ili u vodi?

Kad nemate mnogo vremena za kuvanje, konzerva tunjevine je uvijek dobar izbor: uz dodatak kukuruza, kuvanih jaja i maslinovog ulja možete dobiti ukusnu salatu ili napraviti dobar sendvič sa ražamnim hljebom.

Tunjevina - Blogspot

Pri odabiru konzerve tunjevine, mnogi su u nedoumici za koju da se odluče – da li za onu u salamuri ili za onu u ulju.

Ako planirate da pojedete cijelu konzervu, onda je bolje da uzmete onu koja se nalazi u salamuri, pod uslovom da je pojedete čim otvorite konzervu, jer ćete tako sačuvati omega-3 masne kiseline u samoj ribi. Ali, ako kupite tunjevinu koja sadrži ulje, pri cijeđenju te masti nestaju, piše “Love yourself magazine”.

Prema istraživanju, tunjevina u vodi, odnosno u salamuri ima više omega-3 masti nego tunjevina u ulju. U studiji je navedeno da proizvodi prepuni ulja mogu da budu korisniji osobama koje imaju povećanu potrebu za esencijalnim masnim kiselinama.

S druge strane, ako želite da dobijete više vitamina D i selena, tunjevina u ulju je pravi izbor, jer sadrži povećane nivoe po porciji u poređenju sa tunjevinom u vodi, odnosno salamuri. Međutim, sa stanovišta ukusa, moramo priznati da je tunjevina u ulju ipak ukusnija. prenose nezavisne


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh