Svaštara

Šta se događa s vašim tijelom ako svakodnevno jedete jogurt

Jogurt je jedna od najpopularnijih opcija za doručak, kao i zdrava užina u bilo koje doba dana.

Grčki jogurt - Stvarukusa.rs

Jogurt je prepun probiotika koji su dobri za vas, ali i kalcijuma, cinka i vitamina B, mudar je izbor za zasitan obrok ili smoothie, ali ako ste se ikada zapitali da li možete da jedete jogurt svaki dan.

Dijetetičarka Lauren Kelly naglašava važnost kontrole unosa šećera te ističe da jogurti, posebno niskomasni ili nemasni, često sadrže dodani šećer koji može biti štetan za zdravlje. Obratite pažnju na etiketi i pokušajte ograničiti unos šećera ispod 10 grama.

Ona smatra da neki ljudi mogu da jedu jogurt svaki dan, dok drugi možda i ne – pogotovo ako ne podnose laktozu.

“Nekima mliječni proizvodi nisu dobri zbog zdravstvenih problema s crijevima, a zatim će izliječiti crijeva i kasnije će moći dobro tolerirati određene vrste2, kaže ona.

Važno je obratiti pažnju na to kako se osjećate nakon što pojedete jogurt.

“Osjećate li se energično ili umorno i usporeno? Ako je ovo drugo, moglo bi biti od pomoći da radite s dijetetičarom da vidite je li u pitanju sam jogurt ili su možda dodaci previsoki u šećeru, zbog čega ste nakon toga još umorniji”, ona dodaje.

Kelly priznaje da bi se nakon konzumiranja hrana trebala osjećati dobro.

“Ako osjećate da ste puni energije i imate redovnu probavu sat-dva nakon obroka, to je dobar znak, ali ako osjećate nadutost, zatvor ili kao da uvijek trčite u toalet, vjerovatno nešto nije dobro.

Važno je slušati svoje tijelo nakon konzumacije jogurta. Osjećate li se energično ili tromo? Dijetetičarka Kelly upozorava da ako osjećate nelagodu ili problema s probavom, možda jogurt nije optimalan izbor za vas.

Koliko je jogurta previše? Stručnjaci upozoravaju na višak dodanog šećera u jogurtima, koji može povećati rizik od kroničnih bolesti. Preporučuje se ograničiti unos šećera na preporučenu razinu kako bi se očuvalo zdravlje.

Svakodnevna konzumacija jogurta može biti zdrav dodatak prehrani. Odabir pravih vrsta jogurta, s umjerenim unosom šećera i slušanje vlastitog tijela ključni su faktori za postizanje najboljih rezultata. Budite svjesni svojih prehrambenih potreba i uživajte u jogurtu kao hranjivom izboru za vašu svakodnevnicu.
prenosi klix


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh