Svaštara

Studija pokazala da bi se ljudski životni vijek mogao produžiti na 120 godina

Očekuje se da će se ljudski vijek produžiti do 120 godina u roku od nekoliko desetljeća, zahvaljujući tehnologijama kao što su umjetna inteligencija (AI) i znanju stečenom pandemijom COVID-19.

“Naša je prognoza životni vijek između 100 i 120 godina unutar 50 godina, barem u razvijenim zemljama”, rekao je Ignat Kulkov, istraživač sa Univerziteta Malardalen (MDU), za SVT.

Također se očekuje da će starije osobe biti jednako zdrave kao i one u četrdesetima zahvaljujući brzom tehnološkom napretku, rekao je Kulkov, objašnjavajući rezultate istraživanja provedenog s kolegama sa univerziteta u Finskoj, Francuskoj i Ujedinjenom Kraljevstvu. Istraživanje je objavljeno u naučnom časopisu Futures.

“Sve će više ljudi nositi nosive uređaje za praćenje zdravstvenog stanja. Ti će uređaji biti povezani s doktorima i bolnicama”, rekao je Kulkov, dodajući da će neki od tih senzora biti u obliku implantata.

Takvi uređaji omogućit će doktorima da preporuče promjene načina života u ranoj fazi, s poboljšanim zdravljem i dužim životnim vijekom kao rezultatom. Napredak na drugim poljima također će pridonijeti dužem životu, otkrili su naučnici.

Pandemija COVID-19 rezultirala je boljim znanjem o tome kako učinkovitije pratiti viruse, dok se umjetna inteligencija već koristi za brže dijagnosticiranje bolesti i razvoj novih tretmana, rekao je Kulkov.

Očekuje se da će personalizirana medicina s individualno prilagođenim lijekovima također doprinijeti poboljšanju zdravlja, dodao je.

No, postoje i novi izazovi, istaknuo je Kulkov.

“Klimatske promjene imat će najveći utjecaj na naše zdravstvene sustave i naše živote, ne samo u budućnosti nego već danas”, rekao je. prenosi klix


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh