Svaštara

VEČERAS POGLEDAJTE U NEBO: TAKAV SPEKTAKL PONOVIT ĆE SE TEK ZA 14 GODINA

Supermjesec je pojam koji označava fenomen kada je Mjesec približi Zemlji na udaljenost manju od 360.000 kilometara. Tada je izrazito sjajan i na nebu djeluje puno veće, a plime i oseke su intenzivnije.

supermjesec - pixsell

Znanstvenici su izračunali kako Mjesec tada djeluje 30 posto svjetliji u odnosu na udaljeniji položaj, a njegov disk djeluje 14 posto veći iako je to samo optička iluzija zbog zemaljskih krajolika u vidnom polju.

U noći na utorak Mjesec će biti na udaljenosti od 357.530 kilometara od Zemlje, a drugi put će za 30 dana biti nešto bliži, na 357.344 kilometara.

Astronomi kažu kako je rijetkost da se u istom kalendarskom mjesecu dvaput pojavi supermjesec te su zadnji put pojavu zabilježili 2018. godine.

Talijanski astronom Gianluca Masi tvrdi kako će se ovaj fenomen sljedeći put ponoviti tek 2037., za 14 godina. Ako nebo bude vedro, dalekozorima i teleskopima promatrači će moći vidjeti značajke površine Mjeseca. prenosi hayat


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh