Svaštara

Ovih pet stvari ne biste smjeli raditi tokom grmljavinskog nevremena

Grmljavinske oluje mogu biti nevjerojatan prizor za vidjeti, međutim one također predstavljaju ozbiljnu opasnost, koja rezultira stotinama povreda i brojnim smrtnim slučajevima svake godine.

tuširanje - pexels

Snažno nevrijeme praćeno jakim vjetrovima, kišom i grmljavinom u nedavno je zahvatila cijelu regiju, a meteorolozi kažu kako će ovakve oluje biti sve češće.

U nastavku pročitajte što ne smijete činiti tokom grmljavinske oluje kako bi ostali sigurni.

Nemojte koristiti vodu

Nikada se ne biste trebali tuširati ili kupati, prati suđe ili imati bilo kakav drugi kontakt s vodom u vašem domu tokom oluje. Budući da munja može putovati kroz vodovode, američki centri za kontrolu i prevenciju bolesti savjetuju da je najbolje izbjegavati sve aktivnosti koje uključuju dodir s vodom tokom grmljavinske oluje. Ipak, navode da bi rizik od udara munje koja putuje kroz vodovod, mogao bi biti manji ako se metalne cijevi zamijene s plastičnima.

Nemojte boraviti vani ili blizu prozora

Ne približavajte se prozorima i vratima ili balkonima i nemojte ležati na betonskim podovima.

Nemojte koristiti elektronske uređaje

Savjeti centra su također da tokom grmljavinskog nevremena ne koristite ništa što je u tom trenutku spojeno na električnu utičnicu poput računala i mobitela.

Ostanite u zatvorenom i nakon grmljavine

Stručnjaci savjetuju da se prije oluje uklone trula i suha stabla te grane koje vjetar može lako iščupati i koji mogu ozlijediti ljude ili oštetiti imovinu. Nakon oluje, preporučljivo je ostati u zatvorenom barem 30 minuta nakon kraja grmljavine i za njeno vrijeme biti u zatvorenom: u kući, zgradi ili automobilu.

Nemojte se približavati drveću

Iz civilne su zaštite upozorili i kako tokom grmljavinske oluje, ako ste se već našli na otvorenom, treba izbjegavati sklanjanje ispod visokih izoliranih stabala na otvorenom području, a također i plaže, otvorena polja i vrhovi brda ili planina su iznimno riskantna područja. prenosi Klix


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh