Svaštara

Može li odvojeno spavanje popraviti brak i seksualni život: Mnogi tvrde da može

Mara i Kristofer jedno drugom tako u posljednje vrijeme u vrijeme spavanja požele laku noć i svako ode u svoju sobu

Spavanje - večernji.hr

Supružnici Mara i Kristofer Domland (Christopher Doemland) neprestano su, kažu, bili zajedno, budući da je ona kod kuće s djecom, a on pak kao trgovac kriptovalutama radi od kuće. Mara, 30-godišnja majka petero djece u dobi od 2 mjeseca do 10 godina, stalno je bila mrzovoljna i nervozna zbog nedostatka sna, a nije, kaže, pomagalo ni to što Kristofer hrče tako glasno da ga, kako tvrdi, čuti mogu i komšije.

Poboljšan odnos
Zbog svega toga par je odlučio da će se preko noći razdvojiti i da će spavati u odvojenim sobama, ne bi li se tako oboje odmorili, što im je godinama bilo potrebno.

– Odvojeno spavanje je puno poboljšalo naš odnos – rekao je Kristofer za The Post.

– Oboje smo puno sretniji i među nama sada ima više fizičkog kontakta i bliskosti tokom dana, jer više nismo mrzovoljni i umorni zbog lošeg spavanja preko noći.

Mara i Kristofer jedno drugom tako u posljednje vrijeme u vrijeme spavanja požele laku noć i svako ode u svoju sobu ili se pak ušuškaju u krevetu s jednim od djece, a istraživanja pokazuju da se na odvojeno spavanje odlučuje sve više parova.

To je primijetila i terapeutkinja za seks i brak s Menhetna Megan Fleming, koja kaže da takav dogovor ponekad može čak i spasiti brak. Isto tako, novo istraživanje koje je provela Američka akademija za medicinu spavanja pokazalo je kako je riječ o brzorastućem trendu, te da čak jedan od tri vjenčana para u SAD spava odvojen od svog supružnika, u nadi da će tako poboljšati svoje odnose.

Ipak, dok su parovi milenijalaci i oni iz generacije Z; ljudi u dobi od 18 do 42 godine; spremni dati šansu odvojenim krevetima, generaciji X i baby boomerima ideja o ostavljanju partnera samih u krevetu i nije toliko privlačna, pokazala je studija.

Kako god, trend odvojenog spavanja je u porastu, a prate ga i društvene mreže; pa naprimjer na TikToku hashtag #SleepDivorce ima više od 394.000 pregleda i brojne komentare u kojima korisnici hvale noćno ”soliranje”, te ukazuju na to koliko im solo odmor koristi…

Ipak, terapeutkinja Fleming napominje da, premda nekima sigurno koristi, odvojeno spavanja nije dobro za sve parove.

Važno se naspavati
– Naravno da se važno dobro naspavati, a ako je kraj vas neko ko vam ometa san npr. hrkanjem, prije ili kasnije ćete mu to početi zamjerati – rekla je, pa se u tim slučajevima, smatra, dobro na neko vrijeme noću udaljiti od partnera, no nekima vrijednost cijelog braka i zajedničkog života uveliko leži upravo u dijeljenju kreveta i razdvajanje za njih nije dobra opcija,piše Avaz

– Ipak, dobra je strana odvojenog spavanja svakako i to što se supružnici zbog fizičke udaljenosti često zažele jedan drugoga, a samo je to ponekad dovoljno da seksualni život procvjeta – zaključuje Fleming.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh