Svaštara

Kako prepoznati i kako pomoći osobi koja je doživjela toplotni udar?

Visoke temperature i ljeto koje smo toliko dugo čekali stižu nam, i to bez ikakve pripreme.

Kao i svake godine, odmah nakon hladnijeg vremena dolazi vreli talas, pa već čekamo temperature i preko 35 stepeni.

Mnogi teško podnose vrućinu, među njima i hronični bolesnici, ali ni potpuno zdravim osobama ne može da odgovara izuzetno visoka temperatura i vlažnost vazduha.

Kada dođe do pregrijavanja organizma toliko da znojenje nije dovoljno, dolazi do porasta j temperature koja ide i preko 40 stepeni, a posljedice trpe svi organi, najviše kardiovaskularni i respiratorni.

Prepoznaćete toplotni udar po tome što dolazi do ubrzavanja rada srca, disanje je jako plitko i otežano, dok je koža suva. Pored toga, primjetno je i crvenilo, ali i vrelina kože, a osim glavobolje, može doći i do vrtoglavice, nesvjestice, pa čak i kome.

Nošenje lagane odjeće, obavezno flašica vode i što kraći boravak napolju jesu mjere prevencije toplotnog udara u narednim danima. Bitno je znati i da ovo stanje nema specifične znake upozorenja, pa je reakcija prisutnih dok ne dođe ljekar od velikog značaja.

Osobu je neophodno rashladiti, uvesti u klimatizovan prostor, dati joj nešto da pije i smjestiti je da leži sa blago podignutim nogama. prenose nezavisne


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh