Svaštara

7 sjajnih načina da odagnate stres i podignete samopouzdanje

Stres je postao dio svakodnevnice, a sve veći broj ljudi se žali da je pod pritiskom.

Umor - Hr.reoveme.com

Veliki broj obaveza čini da i oni koji su najstaloženiji i imaju optimističan pogled na svijet požele da se isključe i bar na kratko sklone od svega i od svih.

Ukoliko se osjećate izmoždeno, isprobajte neku od sedam tehnika za opuštanje.

1. Gledanje foto-albuma

Lijepe uspomene zvanično podstiču lučenje serotonina; ukoliko ste nervozni, uzmite svoj telefon i gledajte slike vašeg ljubimca, deteta, partnera, prijatelja….

Takođe se preporučuje da najdraže uspomene odštampate i napravite foto-album ili da stavite fotografije u ramove koje ćete držati na vidljivim mjestima u kući.

2. Planiranje

Istraživanja pokazuju da kada imamo nešto u planu, od sitnica poput noćnog izlaska do odmora, naše tijelo se bolje bori sa stresom.

Saznanje da nam predstoji nešto čemu se radujemo podstiče lučenje dopamina i podiže raspoloženje, ali i samopouzdanje da ćemo to moći da sprovedemo u djelo.

3. “Pravilo pet sekundi”

Ako osjetite kako vas preplavljuju negativne emocije, iskoristite “pravilo pet sekundi”.

Dozvolite sebi da osjetite maksimum straha, tuge ili neke druge negativne emocije, a onda krenite da brojite unazad od pet, dišite polako i lagano hodajte.

Ovo bi trebalo da pomogne vašem nervnom sistemu da se izbori sa adrenalinskim odgovorom koje mu tijelo šalje.

4. Mirisi

Poznato je da određeni mirisi podižu raspoloženje i pomažu da razmišljamo jasnije.

Opuštajuća lavanda smiruje nervni sistem, a arome citrusnog voća, poput limuna ili pomorandže mogu da pomognu u ublažavanju osjećaja anksioznosti.

Udisanjem mirisa tek pokošene trave oslobađa se serotonin.

5. Spremanje sobe i isprobavanje garderobe

Opšte je poznato da nered oko nas podstiče nered i u nama. Stoga, ukoliko ste pod stresom prionite na posao i raščistite sve nepotrebno u prostoru u kom boravite. Ovo će vam pomoći da se “pročistite”.

Ako ste depresivni ili tužni, natjerajte se da otvorite ormar i isprobajte garderobu koja vam najbolje stoji; ovaj trik podiže samopouzdanje, a boje poput žute posebno utiču na dobro raspoloženje.

6. Maženje ljubimca ili igračke

Maženje pasa, mačaka ili drugih krznenih kućnih ljubimaca je odličan način da podstaknete opuštanje i snizite nivo kortizola – hormona stresa. Ako nemate kućnog ljubimca, možete proizvesti isti taktilni efekat ako uzmete u ruke plišanu igračku.

Istraživanja pokazuju da gledanje mačaka na društvenim mrežama kako se igraju podiže raspoloženje.

7. Baštovanstvo

Bilo da se radi o saksiji sobnog cvijeća ili o cvjetnim lejama u vašem dvorištu, baštovanstvo je sjajan hobi koji pomaže da se bolje osjećate, pišu Nezavisne.

Studije su otkrile da negovanje biljaka i prljanje ruku podstiče blagostanje i poboljšava način razmišljanja. Ako želite da duplirate efekat, uvrstite kamilicu među svoje biljke za dodatnu relaksaciju – prenosi “TheSun”.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh