Svaštara

Detaljna računica: Kolika će vam biti penzija ako samo pet godina radite u Njemačkoj?

Ko je pet godina uplaćivao u penzioni fond Njemačke, kasnije će dobiti zakonsku penziju. Ali koliko će iznositi ako ostane s tako malo godina?

Posao u Njemačkoj - Twitter

Ne dobivaju svi zakonski propisanu penziju. Samo oni koji su ispunili tzv. razdoblje čekanja ili minimalni staž osiguranja dobijat će mjesečne transfere njemačkog penzionog osiguranja u starosti. Za klasičnu starosnu penziju morate imati uplaćenih najmanje pet godina. No, što za visinu vaše penzije znači ispunjavanje samo minimalnog staža osiguranja?

To se ne može općenito reći. Jer kolika će vam penzije biti uvelike ovisi o tome koliko zarađujete. Ne postoji zakonska minimalna penzija. Što su prihodi veći, to su veći doprinosi koje plaćate u zakonsko penziono osiguranje. A oni zauzvrat određuju koliko ćete skupiti mirovinskih bodova (bodova zarade). prenosi radiosarajevo

Ako u jednoj godini zaradite tačno onoliko koliko prosječno zarađuje njemački radnik, bit će vam priznat točno jedan mirovinski bod. Ta će prosječna godišnja bruto plaća u 2023. provizorno iznositi 43.142 eura na zapadu i 41.967 eura na istoku.

Za svaki mirovinski bod imate pravo na tzv. vrijednost penzije. To trenutno iznosi 36,02 eura na zapadu i 35,52 eura na istoku (od juni 2023.). Vaš mjesečni iznos penzije nakon pet godina rada izračunava se prema sljedećoj formuli:

Mjesečna bruto mirovina = bodovi zarade x faktor pristupa x trenutna vrijednost mirovine x faktor vrste mirovine

I faktor ulaska i faktor vrste mirovine imaju vrijednost 1 ako ne idete u prijevremenu mirovinu, a mirovina je uobičajena starosna mirovina.

Pretpostavimo sada da ste pet godina zarađivali prosječan prihod na Zapadu i da ste bili zaposleni u sustavu isplate mirovine. Onda ste svojim doprinosima prikupili tačno pet mirovinskih bodova. Trenutna vrijednost penzije rezultirala bi mjesečnom mirovinom od 180,10 eura (5 x 1 x 36,02 x 1).

Ako u pet godina rada ne dobijete tačno jedan mirovinski bod, vaša će se mirovina promijeniti. Pomoću kalkulatora njemačkog penzionog osiguranja možete odrediti kolika će biti vaša mirovina – i kada možete otići u penziju, prenosi Fenix magazin.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh