Svaštara

LJEKARI SU MISLILI DA JE U PITANJU INFEKCIJA ILI KAMEN U BUBREGU: ZAMALO DA KASNO SAZNA DA IMA RAK

Oliviji Dženings se nekoliko mjeseci borila sa “gripom” prije nego što je otišla kod ljekara i dijagnostikovan joj je rak krvi u kasnoj fazi.

Olivija Dzenings - Hayat

Inače, savršeno zdrava mlada žena borila se sa simptomima u mjesecima koji su prethodili njenoj razornoj dijagnozi Hočkinovog limfoma.

U razgovoru za “Daily Mail”, Olivija je objasnila da su njeni simptomi počeli u oktobru 2022, kada je počela da se osjeća umorno i iscrpljeno. Imala je bolove u donjem dijelu leđa i dugotrajan kašalj za koji je mislila da će na kraju nestati. Također je imala malu kvržicu iznad lijeve ključne kosti koju je bilo bolno dodirnuti.

Na kraju, kada nije mogla da se otarasi neprijatnih simptoma, mlada žena iz Melburna je otišla kod svog ljekara opšte prakse po odgovore. Jednostavni testovi krvi pokazali su da su njeni inflamatorni markeri bili visoki, pa je testirana na infekcije urinarnog trakta.

Jedne noći, kada sam se spremala da izađem, pozvao me je doktor da me obavijesti da se uzorak vratio, što je pokazalo da postoji infekcija urinarnog trakta, što je bilo čudno jer uopšte nisam imala nikakve simptome. Sa ovim rezultatima bi obično poslali nekoga u hitnu pomoć, ali ja nisam željela da idem. Zato sam počela da uzimam antibiotike.

U hitnoj je doktor rekao da je upravo imao slučaj kamena u bubregu koji se pokazao samo na CT skeniranju i da je taj pacijent imao slične bolove koje sam imala i ja – rekla je Olivija.

Iako je na ultrazvučnom pregledu sve izgledalo uredu, doktor je bio nestrpljiv da uradi CT skeniranje kako bi isključio bilo šta zlokobno. Doktor se vratio i rekao da ne izgleda dobro.

Rekao je da nemam kamen u bubregu, ali imam otečene limfne čvorove po cijelom stomaku i tečnost na srcu. Bio je to potpuni šok; kada je spomenuo moje srce, pomislila sam “to je to za mene, umrijet ću”. U tom trenutku, ljekari su bili prilično sigurni da je u pitanju rak.

Olivija je morala da čeka 45 minuta prije nego što je prebačena u bolnicu, gdje je čekala 24 sata na odjeljenju da bi dobila slobodan krevet. Provela je nedjelju dana u bolnici gde su ljekari sproveli dalje testove, uključujući biopsiju koja je utvrdila da ima rak na vratu, grudima, stomaku i karlici.

Bilo je to 25. januara kada joj je zvanično dijagnostikovan rak krvi – Hočkinov limfom stadijuma 3B.

Uvijek govorim ljudima da moj život izgleda kao film jer je sve bilo savršeno i sada mi se čini kao noćna mora. prneosi hayat


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh